Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Robert Golob: Za Slovenijo so pomembna strateška partnerstva s prijateljskimi državami, kot je Alžirija

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s predsednikom Narodne skupščine Ljudske demokratične republike Alžirije Ibrahimom Boughalijem, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Osrednja tema srečanja je bilo sodelovanje na področju energetike in vzpostavitev strateškega sodelovanja med državama, ki ju druži zgodovinsko prijateljstvo.

Premier je izpostavil pomen južnega Sredozemlja in še posebej Alžirije ter pripravljenost Slovenije, da nadgradi dvostransko sodelovanje na vseh področjih. Dosedanje slovenske vlade so zanemarjale strateški pomen Sredozemlja, zlasti dolgoročno dobavo zemeljskega plina iz Alžirije. Zdaj smo na točki, da strateško partnerstvo ponovno vzpostavimo, pri čemer je Slovenija močno zainteresirana za vzpostavitev tako kratkoročnega kot srednje in dolgoročnega zavezništva z alžirskimi ponudniki plina. Slovenska stran načrtuje tudi odprtje veleposlaništva v Alžiriji, kar bi prispevalo h graditvi zaupanja in povečanju investicij v obeh smereh.

Alžirski sogovornik je izpostavil pomen, ki ga Alžirija pripisuje odnosom s Slovenijo. Ta je  zanjo pomembna in zaupanja vredna partnerica. Izrazil je prepričanje, da bo skorajšnji podpis pogodbe o sodelovanju na področju energije dal ponovni zagon vsestranskim odnosom. V prihodnje si sodelovanje želijo razširiti na ostala področja, kot so denimo digitalizacija, umetna inteligenca, nove tehnologije in obnovljivi viri energije. Slovenija ima namreč ogromno znanja in potenciala, alžirska stran pa si želi oblikovanja win-win partnerstva.

Dr. Golob je podrobneje opisal tudi trenutno stanje energetike v Evropi in posledice, ki jo imajo nanjo razmere v Ukrajini.