Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimate stalnega prebivališča ali se v času izvedbe zakonodajnih referendumov v nedeljo, 27. novembra 2022, slučajno nahajate v tujini, obveščamo, da bodo v nedeljo, 27. novembra 2022, med 9.00 in 17.00 uro po lokalnem času, volišča vzpostavljena na naslednji diplomatskih predstavništvih in konzulatih: Generalnem konzulatu (GK) v  Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, Veleposlaništvu (VP) v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu,  VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju,  VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

V primeru da ste v tujini le začasno in bi želeli glasovati na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z vzpostavljenim voliščem ali bi želeli glasovati po pošti iz tujine, to sporočite Državni volilni komisiji najpozneje do 11. 11. 2022 do 24.00 po slovenskem času.

V primeru, da v tujini stalno prebivate in se glasovanja na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu ne morete udeležiti, ali v primeru, da v vaši državi prebivanja ni predstavništva z vzpostavljenim voliščem, lahko glasujete po pošti iz tujine, če to sporočite Državni volilni komisiji najpozneje do 11. 11. 2022 do 24. ure po slovenskem času.

V primeru, da v tujini stalno prebivate in boste na dan glasovanja v Republiki Sloveniji, lahko glasujete na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (na volišču "omnia"), če o tem najpozneje do 23. 11. 2022 do 24.00 po slovenskem času obvestite Državno volilno komisijo.

Vloge za glasovanje po pošti iz tujine, na Diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z vzpostavljenim voliščem ali na volišču "omnia", lahko oddate preko portala E-Uprava in sicer:

Vsem, ki želite glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu svetujemo, da obvestilo o nameri čim prej posredujete Državni volilni komisiji.

Informacije o zakonih so objavljene na spletni strani Državne volilne komisije.