Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec: »Slovenska osamosvojitev je zasluga celotnega naroda«

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti, je danes v Gornji Radgoni potekala osrednja proslava, ki sta jo pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Slavnostni govornik na proslavi je bil minister za obrambo Marjan Šarec.

Minister Šarec je v svojem govoru poudaril, da  z dnevom suverenosti slavimo sklepno dejanje slovenske osamosvojitvene vojne. »Slavimo dejanje, ki je zaključilo dolgoletne sanje, boj slovenskega naroda in strahove, ali nam bo uspelo ujeti pravi trenutek in živeti v svoji državi,« je povedal.

V nadaljevanju je minister povzel zgodovinska prizadevanja za slovensko samostojnost, in sicer preprečeni miting resnice leta 89, sprejete amandmaje v tedanji ustavi, ki so dali osnovo za osamosvojitev, ter plebiscit za življenje v samostojni državi.

O vojni za samostojno Slovenijo je minister Šarec dejal, da je bilo »takrat v zraku nekaj nepojmljivega, v narodu pa sta bili velika složnost in enotnost,« ter nadaljeval: »Večkrat slišimo, da je bila takrat politika enotna. Vendar je bil ključen narod. Osamosvojitev ni zasluga le nekaterih, temveč je zasluga celotnega naroda - vsake Slovenke in Slovenca, ki je takrat imel željo in je verjel v to, da bo slovenski narod živel suvereno v družbi drugih narodov. To, kar smo takrat sanjali, danes živimo. To so bile velike dosanjane sanje.« Minister Šarec je spomnil na zasluge takratne Teritorialne obrambe in takratne milice, saj sta njuna dejavnost in dejavnost številnih drugih po njegovih besedah pravzaprav razlog, da smo danes samostojni. 

»Vsaka žrtev, ki je bila podarjena na oltar domovine v slovenski osamosvojitveni vojni, si zasluži časten in dostojen spomin. Vsak narod ima lastno zgodovino. Slovenska osamosvojitev je častno dejanje, je največje dejanje celotne slovenske politike, čeprav si zasluge pripisujejo le nekateri, in celotnega slovenskega ljudstva,« je še poudaril minister za obrambo Marjan Šarec

V govoru je omenil tudi druge dogodke iz slovenske zgodovine, in sicer pomen delovanja generala Rudolfa Maistra ter upor slovenskega naroda proti okupatorju. Dejal je še, da smo tudi z vstopom v Nato pokazali, da se ne odrekamo svoji suverenosti, ampak smo pripravljeni tvorno sodelovati. 

Pred proslavo je minister Marjan Šarec položil venec k pomniku Nikoli več v spominskem parku na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni.

Prireditve so se udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in drugi visoki gostje. Zbrane je s pozdravnima nagovorom nagovoril tudi župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko.

Skupinska fotografija ministra s predstavniki društev, ki so organizirala proslavo

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti, je danes v Gornji Radgoni potekala osrednja proslava, ki sta jo pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever | Avtor: Jerica Pavšič

1 / 3