Skoči do osrednje vsebine

Literarni večer z avtorico Cvetko Bevc

Veleposlaništvo je 25. oktobra v sodelovanju s Katedro južnoslovanskih in balkanističnih študij Filozofske fakultete Karlove univerze na literarnem večeru gostilo Cvetko Bevc.
1 / 4

Avtorica številnih del ter dobitnica več priznanj je z branjem odlomkov iz knjige z naslovom Libar ter iz pesniške zbirke z naslovom Sled ognjenega svinčnika ustvarila pri zbrani publiki izjemno čustveno polno vzdušje, kateremu je sledila živahna razprava o časovnih obdobjih, zgledih in trenutkih, v katerih se rojevajo avtoričina dela. V navedeno pesniško zbirko je avtorica na svojevrsten način vpletla biografijo pisateljice in publicistke Zofke Kveder, ki je med drugim živela in ustvarjala v Pragi.

Cvetka Bevc je pesnica, pisateljica, glasbenica in scenaristka. Sodelovala je na številnih branjih doma in v tujini, prevodi izbora njenih pesmi in zgodb so izšli v več jezikih. Avtorica radijskih iger, scenarijev za dokumentarne filme in čez tridesetih izdanih književnih del. Piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Dobitnica več priznanj, med njimi finalistka za nagrado kresnik za roman Potovci (2012) za najboljši slovenski roman, večkratna nominiranka za najboljšo kratko zgodbo revije Sodobnost in prejemnica leta 2019, nominiranka za nagrado desetnica za najboljše mladinsko delo (2020, 2014, 2012, 2011) in večernico (2012). Za poezijo je leta 2014 prejela nagrado Srebrno pesniško pero na Mednarodnem pesniškem festivalu v Varni (Bolgarija), leta 2020 nagrado Fanny Hausmann za najboljši pesniški ciklus, za katero je nominirana tudi letos. Med njenimi zadnjimi priznanji je nagrada Kresnice (2022) za najboljšo angažirano, ženskam posvečeno pesniško zbirko (Sled ognjenega svinčnika).