Skoči do osrednje vsebine

Na posvetu o slovenskih medijih v Avstriji zbrane nagovorila tudi državna sekretarka Humar

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes v prostorih Slovenske matice na Kongresnem trgu v Ljubljani nagovorila zbrane ob začetku posveta z naslovom Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes, ki ga pripravljata Slovenska matica in Inštitut za narodnostna vprašanja.
Vesna Humar, na njeni desni strani v ozadju slovenska in evropska zastava. Državna sekretarka govori na mikrofon.

Vesna Humar | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Finančno je izvedbo posveta podprl Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Državna sekretarka je v uvodu svojega pozdravnega nagovora zbranim na današnjem zanimivem in pomembnem dogodku prenesla pozdrave in dobre želje ministra Mateja Arčona. Poudarila je, da je delati v medijih težko delo, ki zahteva integriteto, pogum, veliko profesionalno veščino in solidno delovno kondicijo, ki pa je še veliko težje, če gre za ustvarjanje medijskih vsebin v lokalnem, obmejnem, narodno mešanem okolju ter sploh v manjšinskem jeziku. Mediji so odraz dogajanja v družbi, a hkrati tudi lakmusov papir; »dokler smo sposobni za ekonomsko in siceršnje stanje medijev skrbeti, smo sposobni skrbeti tudi za živost in aktivnost skupnosti, ki ji ti mediji pripadajo« je poudarila državna sekretarka. Pri tem je pomembno ohranjaje kontinuiranega dialoga z državami, kjer imajo mediji sedež, kar rezultira v finančni in siceršnji podpori medijev s strani te države; ohranjanje solidne in predvidljive podpre iz matične države; ter vzpostavitev prenosa znanja. Pri tem pa je poudarila, da je ne skrbi, da bi zmanjkalo pameti in zagnanosti ter dobrih zgodb.

Posvet, ki je sledil, je ponudil vrsto priložnosti za razmislek ob vsebinsko bogatih prispevkih, ki so celovito predstavili stanje slovenske medijske krajine v Avstriji. Spregovorili so v okviru naslednjih tem: Slovenske založbe in radio-televizija v Avstriji, Slovenski tiskani mediji in revije v Avstriji in Refleksije in perspektive.