Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na 18. Evropskem vrhu o krizah, s katerimi se sooča Evropa

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je na povabilo profesorja dr. Franza Schausbergerja, nekdanjega deželnega glavarja dežele Salzburg, udeležil razprave v okviru 18. Evropskega vrha v Salzburgu, ki poteka med 23. in 25. oktobrom 2022 pod naslovom "Vizije za Evropo: pričakovanja in realnost".
Državni sekretar Štucin med nastopom na panelu

Državni sekretar Štucin med nastopom na panelu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Štucin je sodeloval na panelu z naslovom "Bo Evropa preživela svoje krize?" Sogovorniki so obravnavali vprašanje, ali lahko EU v sedanji sestavi preživi krize, s katerimi se trenutno sooča: dolžniška kriza, migracijski izzivi, posledice brexita, porast nacionalnega populizma, grožnje pravni državi, pandemija covida-19, podnebne spremembe, ohromljena širitvena politika in vojna v Ukrajini.

"Slovenija poudarja pomen enotnosti Unije, ki je bolj kot kadarkoli doslej potrebna za to, da se bo Unija lahko odzvala na krize, s katerimi se sooča. Države članice morajo nadaljevati z integracijo, ki temelji na vrednotah miru in demokratičnih načelih, pri tem pa ne smemo pozabiti na tiste države, ki se želijo Uniji pridružiti, predvsem države Zahodnega Balkana," je poudaril državni sekretar Štucin. "Hkrati mora EU vložiti vse svoje napore, da preide iz kriznega upravljanja v strateško načrtovanje," je še povedal državni sekretar.

V nadaljevanju je državni sekretar Štucin izrazil polno podporo Slovenije Ukrajini in njenim prebivalcem in poudaril: "Ob naraščajočem pojavu nacionalizma in radikalizma v Evropi moramo kontinuirano krepiti zavedanje, da svobodne in demokratične družbe dandanes ne moremo jemati kot samoumevne, temveč se moramo zanjo boriti. Demokracija, svoboda in solidarnost bi morale biti nedotakljive. Izkazovanje solidarnosti je ključ do bolj varnega sveta."

Na Evropskem vrhu v Salzburgu, ki ga organizira neprofitna fundacija Inštitut regij Evrope (angleško Institute of the Regions of Europe - IRE), se vsako leto zberejo priznani strokovnjaki s področja politike, gospodarstva, diplomacije, znanosti in evropskih regij.

V razpravi na uvodnem panelu so poleg državnega sekretarja Štucina sodelovali še podpredsednica Evropskega parlamenta Nicola Beer, avstrijski generalni sekretar za zunanje zadeve Peter Launsky-Tieffenthal in Bojan Marichikj, podpredsednik Vlade Republike Severne Makedonije, pristojen za evropske zadeve. Preko video povezave sta sodelovali tudi podpredsednica ukrajinske vlade Olha Stefanishyna in podpredsednica Evropske investicijske banke Lilyana Pavlova. Razpravo je moderiral Richard Grasl, namestnik glavnega urednika avstrijskega časnika Kurier.