Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. oktobra 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.35 je na kolesarski poti pri Podkorenu, občina Kranjska Gora, oseba padla s kolesom. Gasilci PGD Podkoren so oboleli osebi nudili prvo pomoč in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Jesenice ter jim nudili pomoč pri prenosu osebe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 7.10 so v Studenem v občini Postojna gasilci PGD Studeno nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi obolele osebe. Kljub hitremu posredovanju reševalcev in gasilcev je oseba preminula.

Izpostava Ptuj

Ob 11.51 so v naselju Zamušani, občina Gorišnica, gasilci PGD Zamušani zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 13.20 se je v naselju Slavina v občini Postojna pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe, v katerem so posredovali reševalci ZRPS Notranjska, Obala, Ljubljanska 1, Ljubljanska 2 ter SIP KZS - Skupina 1, SIP KZS - Skupina 6 ter gasilci PGD Slavina.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.53 so na avtocesti pri izvozu za Zaloško cesto v smeri Bizovika, občina Ljubljana, zaradi vožnje v napačno smer trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, iz ukleščenih vozil rešili poškodovance, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Posredovali so tudi reševalci NMP Ljubljana, delavci DARS-a in policija. Avtocesta je bila na tem odseku zaprta za ves promet. V nesreči je bilo poškodovanih pet oseb, dve pa sta preminuli.

Izpostava Maribor

Ob 1.05 sta na cesti Proletarskih brigad v Mariboru v krožišču trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in eno ukleščeno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila. Poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.12 je na lokalni cesti Zameško–Šentjernej, občina Šentjernej, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ter avto vleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 11.54 se je v ulici Cegelnica v Novem mestu zgodila prometna nesreča osebnega vozila. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki so jo reševalci NMP Novo mesto prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 17.05 sta na avtocesti med priključkoma Kronovo in Dobruška vas, v smeri Obrežja, občina Šmarješke Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli tri ponesrečence in jih odpeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavci DARS-a so poskrbeli za zavarovanje in odpravo posledic nesreče. V času nesreče je bila cesta zaprta za ves promet.

Ob 21.07 je pri naselju Dolenje Selce, občina Trebnje, voznik z osebnim vozilom zapeljal na brežino in se prevrnil na cestišče. Reševalci NMP Trebnje so poškodovani osebi oskrbeli na kraju dogodka in ju prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so nudili pomoč reševalcem, zavarovali ter razsvetljevali kraj nesreče.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.24 je na lokalni cesti Šklendrovec – Podkum v občini Zagorje ob Savi osebno vozilo zdrsnilo v potok Šklendrovec. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in PGD Zagorje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, namestili lovilne pivnike in nudili pomoč policiji pri razsvetljavi. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Trbovlje.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.16 je v Verovškovi ulici v Ljubljani na železniškem prehodu vlak povozil osebo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana in policistom pri ogledu. Oseba je na kraju podlegla poškodbam.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.23 je v Spodnjih Krašah, občina Nazarje, pri krušni peči zagorela pletena košara. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so košaro pogasili, jo odnesli iz hiše, prezračili prostore, očistili krušno peč in dimnik ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Lastniku so zaradi dotrajanosti peči odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 13.07 je v naselju Prepolje v občini Starše v stanovanjski hiši gorela kuhinjska napa. Gasilci PGD Prepolje, Starše in JZ GB Maribor so požar pogasili, demontirali napo, prezračili prostore in jih preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 9.24 je v Štorjah v občini Sežana zagorela posteljna blazina v stanovanjski stavbi. Še pred prihodom gasilcev so stanovalci sami pogasili požar, gasilci ZGRS Sežana pa so preventivno pregledali prostore. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.11 je v naselju Selovec, občina Dravograd, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar, ki je zajel peč, drva in dimnik, so pogasili gasilci PGD Šentjanž in PGD Dravograd.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.42 je ob Taborski cesti v Grosupljem zagorel skladiščni kontejner, v katerem je bila oprema za tovorna vozila in rezervne gume. Gasilci PGD Grosuplje so s tehničnim posegom odprli kontejner, opremo pogasili in ga prezračili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.31 je občan v Turnšah, občina Domžale, v gozdu naletel na minometno mino Brixia italijanske izdelave in obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije sta najdeno mino varno uničila na kraju najdbe. Policisti so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 sta v Opatjem Selu, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila šest najdenih kosov ubojnih sredstev, v skupni teži 32,88 kg, italijanske in francoske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.40 so pri Loški vasi, občina Dolenjske Toplice, v gozdu našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta odstranila in na kraju uničila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Gasilci PGD Soteska so nudili pomoč pri zavarovanju širšega območja najdbe. O najdbi so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 5.18 je v naselju Rakovec, občina Brežice, iztekala voda v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kapele so s potopno črpalko izčrpali večjo količino vode.

Izpostava Celje

Ob 11.04 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz dvigala večstanovanjskega objekta rešili eno ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 8.48 so v naselju Račeva v občini Žiri gasilci PGD Račeva odstranili drevo, ki se je ob cesti naslonilo na telefonske kable.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.03 so s ceste od naselja V Zideh proti Hrastniku pri Trojanah, občina Lukovica, gasilci PGD Trojane odstranili dve podrti drevesi.

Ob 8.36 so v Kersnikovi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 10.30 so na Zeleni poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in policistom ter reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.09 so v naselju Prepolje v občini Starše gasilci PGD Prepolje odstranili tri podrta drevesa.

Ob 20.29 so na Pekarski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Maribor so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Ptuj

Ob 17.10 se je v naselju Gibina, občina Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Vitomarci so skupaj z lastnikom gozda odstranili drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.50 sta v na Rudarski cesti v Trbovljah v kabini okvarjenega dvigala ostali ujeti osebi. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so ju s tehničnim posegom rešili iz kabine.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/