Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. oktober 2022.

Potres

Ob 2.03 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Ljutomera, 135 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vinskega Vrha in Miklavža pri Ormožu. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.18 je v naselju Spodnja Kanomlja, občina Idrija, meteorna voda zalila del proizvodnih prostorov gospodarske družbe. Gasilci PGD Spodnja Idrija so iz prostorov odstranili vodo in preventivno postavili protipoplavne vreče.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.42 si je v naselju Ravnica, občina Radovljica, pohodnica poškodovala nogo. Reševalci GRS Radovljica so ji nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Bled so jo odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.26 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj ter odklopili akumulatorja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 je na cesti Kočevje–Ribnica v bližini naselja Nove Ložine v občini Kočevje osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Kočevje so odklopili akumulator in posuli po vozišču iztekle tekočine. V nesreči je bila ena oseba poškodovana.

Ob 14.15 sta v Podrečju, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi lažje poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 5.46 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, iz vozila s tehničnim posegom tri poškodovane osebe, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči so bile poškodovane tri osebe.

Ob 20.03 je na hitri cesti skozi Maribor v bližini priključka Pobrežje prišlo do prometne nesreče enega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine in odklopili akumulator. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Maribor, policija in delavci DARS.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.34 sta na cesti Jamna–Žihlava, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Motorist se je poškodoval. Gasilci PGD Gornja Radgona so odklopili akumulator vozila, posuli absorbent po izteklih tekočinah in oskrbeli ponesrečenca do prihoda reševalcev ZD Gornja Radgona.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 19.50 je v ulici Pot Elvire Vatovec v Čežarjih, občina Koper, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji. Zavarovali so kraj dogodka, izklopili električno napajanje objekta ter pogasili tleče predmete v kleti. Ogenj je poškodoval električni grelec vode, gorilec in peč centralne kurjave. Prostor so prezračili ter območje pregledali s termovizijsko kamero ter eksplozimetrom. Meritvi nista pokazali posebnosti. Preventivno so pregledali in zaprli ventil rezervoarja s kurilnim oljem, ki se nahaja v neposredni bližini požara.

Izpostava Kranj

Ob 14.02 se je na Vršiški cesti, občina Kranjska Gora, objektu pregrevala kurilna naprava. Gasilci PGD Kranjska Gora so pregledali kurišče in odsvetovali kurjenje do prihoda pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.03 so na Grbinski cesti v Litiji zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Litija so pregledali in ohladili tuljavo dimnika ter objekt prezračili. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 17.30 je na Bistriški cesti v Framu, občina Rače-Fram, zagorelo na stebru električne napeljave. Gasilci PGD Fram so zavarovali kraj dogodka, delavci elektro podjetja pa so odpravili napako na daljnovodu.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.12 so v Prelesju, občina Šentrupert, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentrupert so pogasili požar, dimnik pregledali s termovizijsko kamero in ga očistili.

Izpostava Postojna

Ob 1.34 je v naselju Kazlje, občina Sežana, gorel samostojen pomožni objekt poleg stanovanjske hiše. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana in Štjak so požar pogasili. Zgorelo je ostrešje, oprema za žganjekuho in drva v objektu, na površini 80 kvadratnih metrov.

Ob 19.17 je v Ulici za Vrtovi v Cerknici zagorelo olje v posodi na kuhinjskem štedilniku. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil klicatelj sam. Gasilci PGD Cerknica so opravili pregled s termovizijsko kamero in meritve z eksploziometrom ter prezračili stanovanje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.33 se je na Jenkovi ulici v Celju, kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pregledali motor s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali nadaljnjo vožnjo do odprave napake.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.40 je na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, občina Vrhnika, v smeri Kopra gorelo tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so požar pogasili. Tovorno vozilo je skupaj s tovorom popolnoma uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 6.55 se je v Potoku v Svetem Antonu, občina Koper, ogenj iz nepogašenega kurišča razširil na deponijo vej. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 je na Taborski cesti v Grosuplju gorela suha trava. Požar na površini kvadratnega metra so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.13 se je na Kolodvorski cesti na Bledu v kleti stanovanjskega objekta aktiviral alarm za ogljikov monoksid. Gasilci PGD Bled so ugotovili, da je povišana koncentracija nastala zaradi slabega vleka v dimniku. Gasilci so evakuirali stanovalce, prezračili objekt, opravili pregled s termovizijsko kamero in svetovali, da opravi pregled dimnika dimnikar.

Izpostava Maribor

Ob 9.49 je v naselju Ljubično, občina Poljčane, v stanovanjski hiši uhajal plin iz plinske jeklenke. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Poljčane so jeklenko odstranili iz hiše in prezračili prostore.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 09.39 so v Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 so na Notranjski cesti v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec odprli vrata stanovanja in onemogli osebi nudili pomoč do prihoda ekipe NMP Logatec.

Izpostava Maribor

Ob 8.24 so v Frankolovski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Ob 11.10 so v naselju Rožengrunt, občina Sveta Ana, gasilci PGD Sveta Ana, zaradi visoke koncentracije ogljikovega dioksida, z dihalnimi aparati vstopili v silos s krmo za živino in ga odmašili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 je na cesto Morsko–Kanalski Vrh v občini Kanal, padlo drevo. Gasilci PGD Kanal so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Ob 18.35 je na odseku regionalne ceste med Ušnikom in Plavami, v naselju Rodež v občini Kanal, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Kanal in vzdrževalci cestnega omrežja so oviro odstranili.

Izpostava Ptuj

Ob 10.05 so v naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Koračice odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Ob 12.30 se je na cesto Savci–Rakovci, občina Sveti Tomaž, podrlo drevo. Gasilci PGD Savci so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili drevo ter počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/