Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Kobaridu izpostavil pomen ohranjanja miru

Marjan Šarec, minister za obrambo, je kot slavnostni govornik na slovesnosti ob italijanski vojaški kostnici v Kobaridu poudaril, da kljub temu, da so vojne stalnica v zgodovini človeštva, moramo biti vsi skupaj vztrajni pri tem, da se borimo za mir. “ Zaradi življenja, ki je najvišja vrednota. Nikoli ne smemo obupati v tem prizadevanju. Če hoče človeštvo obstati, moramo storiti vse, da ohranimo mir in varnost.”

Na slovesnosti v spomin na padle vojake med prvo svetovno vojno in ob 105. obletnici kobariške bitke je spomnil, da je prejšnje stoletje svet temeljito pretreslo. “Pretreslo je tudi naš narod in našo domovino. Domačini v Posočju so skozi svojo dolgo in krvavo zgodovino še kako občutili, kaj pomenijo vojne in vojaški spopadi, kaj pomeni trpljenje. Samo v zadnjih nekaj več kot stotih letih sta te kraje za vedno zaznamovali dve svetovni vojni ter vojna za samostojno in neodvisno Slovenijo. Še posebej je prebivalstvo Posočja prizadela prva svetovna vojna, ki je dolini prinesla mnogo gorja, uničene domove, razseljene družine ter ogromno število mrtvih vojakov.” 

Na tej žalni slovesnosti pri Italijanski kostnici nad Kobaridom, kjer so svoj mir in pokoj našli italijanski vojaki, ki so med 1. svetovno vojno padli v Zgornjem Posočju, se vsega tega gorja spominjamo v veri in upanju, da se kaj takšnega ne bi več zgodilo, je še nadaljeval minister.

Očitno pa se človeštvo žal iz te in drugih vojnih tragedij ničesar ne nauči. Ob tem je spomnil na vojno v Ukrajini, v kateri umirajo vojaki in žal tudi civilno prebivalstvo, evropski mir je spet na preizkušnji. 

Nadaljeval je, da sta sosednji in prijateljski državi, Slovenija in Italija, danes čvrsti zaveznici na obrambnem in vojaškem področju. Pripadniki slovenske in italijanske vojske si že vrsto let skupaj prizadevajo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti v mednarodnih operacijah in na misijah po svetu.

Kobarid, po besedah ministra, zelo spoštljivo skrbi za zgodovino svojega kraja, vojaško dediščino ter vojaška grobišča. “Spoštljivo urejena vojaška grobišča v Posočju ter drugje po Sloveniji so civilizacijska norma in odraz spoštovanja do vseh padlih in ubitih.”

“Naj nas spomin na vse padle na soški fronti združi v upanju in aktivnem prizadevanju za čim prejšnjo ustavitev vojne v naši bližini,” je zaključil misli minister Marjan Šarec. 

Minister stoji pred pomnikom in položenimi venci. Pred njim so gardisti slovenske in italijanske vojske

Marjan Šarec, minister za obrambo, je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob italijanski vojaški kostnici v Kobaridu | Avtor: Nika Vrhovnik