Skoči do osrednje vsebine

V Kanalski dolini o čezmejnem sodelovanju in krepitvi slovenstva

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes mudila v Kanalski dolini, kjer se je srečala z župani severne Gorenjske in Primorske ter s predstavnikom Slovenskega kulturnega središča, enega od društev, ki združuje Slovence v tej dolini. Državno sekretarko je spremljal generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.

Državna sekretarka je v izjavi za medije po koncu delovnega srečanja povedala, da je z velikim veseljem danes obiskala Kanalsko dolino in se seznanila z izzivi in priložnostmi tega območja. Poudarila je izjemen pomen ohranitve slovenskega jezika in kulture ter pri tem dodala, da je »jezikovna in kulturna moč skupnosti tu velikokrat  odvisna od gospodarskih in demografskih razmer«. Tu se postavljajo razvojna vprašanja, ki so območjem na italijanski in slovenski strani meje skupna, zato je srečanje s primorskimi in gorenjskimi župani, ki so že do sedaj skozi minula desetletja intenzivno sodelovali s svojimi partnerji čez mejo, izredno pomembno. Kot je poudarila državna sekretarka, je eden od sadov današnjega srečanja dogovor o vzpostavitvi rednih srečanj županov obmejnega območja, z namenom identificiranja tistih projektov in dejavnosti, kjer bi bilo lahko sodelovanje dolgoročno najbolj koristno. »Dogovorili smo se, da partnerji za mizo temeljito premislijo o tem, kateri razvojni projekti bi bili lahko zastavljeni in uresničeni v naslednji programski perspektivi, ki bo ponovno ponudila številne priložnosti in ključno razvojno spodbudo.« je še dodala državna sekretarka, današnje srečanje je namreč minilo z željo, da bi bilo čezmejnega sodelovanja v prihodnje še več.

Na srečanju, ki se je odvilo v prostorih Slovenskega kulturnega središča Planika, so bili prisotni župan Občine Bovec Valter Mlekuž, župan Občine Kranjska Gora Janez Hrovat, župan Občine Jesenice Blaž Račič, župan Občine Bled Janez Fajfar, podžupanja, v funkciji županje, Občine Tolmin Maša Klavora in podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič ter predstavnik Slovenskega kulturnega središča Planika Rudi Bartaloth. Beseda je tekla o možnostih krepitve čezmejnega sodelovanja in krepitvi slovenskega jezika in zavesti o avtohtoni prisotnosti Slovencev na tem področju. Posebno pozornost so namenili možnostim na področju kandidiranja na evropske Interreg projekte. Spregovorili so tudi o potencialu sodelovanja v okviru projekta Evropska prestolnica, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Župani so izrazili zadovoljstvo s prizadevanji vodstva urada, ki tudi na podlagi svojih preteklih izkušenj dobro pozna in razume razmere na tem področju.

Pred srečanjem je Bartaloth državno sekretarko popeljal po razstavi »Ukovške planine«, ki je bila pripravljena v okviru Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Avtorja Tone Cevc in France Stele sta na fotografijah posnetih na črno-beli film leta 1980 in 1981 ujela utrinke vsakdanjega življenja na tem področju. Razstava bo uradno odprta v nedeljo, 23. oktobra 2022, v okviru praznovanja 25. obletnice neprekinjenega delovanja Slovenskega kulturnega središča Planika.

Državno sekretarko je v okviru današnjega obiska sprejel tudi odbornik Občine Naborjet Ovčja vas in odbornica Gorske skupnosti za Železno in Kanalsko dolino.