Skoči do osrednje vsebine

Tudi zaradi slovenskega poziva ukinjeni nekateri brezvizumski režimi za vstop v Srbijo

Slovenija je Evropsko komisijo in partnerske države v regiji Zahodnega Balkana v zadnjih mesecih večkrat pozvala k uskladitvi vizumskih režimov držav v regiji, zlasti Srbijo, z vizumsko politiko EU. Beležimo namreč visoke številke nezakonitih prehodov meje državljanov iz tretjih držav, ki doslej niso bili del migracijskih tokov. Gre predvsem za državljane Indije, Burundija in Kube, ki so zakonito vstopali v Srbijo, nato pa nezakonito prehajali v EU, tudi Slovenijo.

Zato pozdravljamo odločitev Vlade Republike Srbije, ki je na včerajšnji seji sprejela odločitev o preklicu brezvizumskega režima za Burundi in Tunizijo. Državljani teh držav bodo odslej za vstop v Srbijo potrebovali vizume. Ta poteza partnerske države Srbije pomeni, da se zavedajo tudi svoje odgovornosti pri upravljanju z migracijskimi tokovi. Samo skupaj namreč lahko zajezimo nezakonite prehode meje.

Razprava o migracijskih razmerah v EU, še zlasti na zahodnobalkanski migracijski poti, je sicer stalnica razprav na različnih forumih. V zadnjem obdobju je pozornost usmerjena v regijo Zahodnega Balkana zlasti zaradi problematike neusklajenih vizumskih režimov teh držav z vizumskim režimom EU.

Evropsko komisijo smo v zadnjih mesecih večkrat pozvali k čimprejšnjemu ukrepanju, nazadnje s pismom ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar v začetku oktobra, na zasedanju notranjih ministrov EU 13. in 14. oktobra v Luksemburgu in na včerajšnji konferenci Berlinskega procesa. Ministrica mag. Tatjana Bobnar je tudi pozvala Evropsko komisijo, da skupaj z Evropsko zunanjo službo čim prej ugotovita, kako lahko kot EU dejansko pomagamo v Burundiju in drugih izvornih državah, še zlasti na področju boja proti tihotapcem, zagotavljanja človekovih pravic in razvojne pomoči.

V prvih devetih mesecih letos po številu nezakonitih prehodov meje prednjačijo državljani Afganistana, Indije in Burundija. Državljanov Indije in Burundija je bilo skupaj skoraj 4000 oziroma približno 25 %. Lani teh državljanov skoraj ni bilo (skupaj zgolj 42).