Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na rednem zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta, ki je potekalo včeraj in danes v Bruslju.

Osrednji temi razprav sta bili soočanje z energetsko draginjo in vojna v Ukrajini.

Voditelji držav članic EU so dosegli dogovor o nadaljnjih ukrepih za blaženje energetske draginje. Premier dr. Robert Golob je ob tem poudaril, da je bil narejen "velikanski korak naprej tako glede takojšnje aktivacije novih pravil na trgu, kot pri skupnih dolgoročnih ukrepih."

Evropski svet je med drugim pozval Svet EU in Komisijo k nujni predložitvi konkretnih odločitev glede naslednjih predlogov Komisije:

- skupnih nakupov plina, tudi prek platforme EU, ki bo odprta za Zahodni Balkan;  

- pospešitve pogajanj z zanesljivimi partnerji;  

- novega dopolnilnega referenčnega merila, ki bo natančneje odražalo razmere na trgu plina;  

- začasnega dinamičnega cenovnega razpona pri trgovanju z zemeljskim plinom;  

- preučitve možnosti uvedbe začasnega okvira EU za določitev najvišje cene plina pri proizvodnji električne energije;  

- večje preglednosti delovanja trgov z energijo in ukrepov za zmanjšanje pretiranih nihanj cen na borzah;

- poenostavitve postopkov za izdajo dovoljenj za hitrejše uvajanje obnovljivih virov energije in z njimi povezanih omrežij;

- ukrepov energetske solidarnosti v primeru motenj pri oskrbi s plinom, ko niso sklenjeni dvostranski sporazumi;

- okrepljenih prizadevanj za varčevanje z energijo.


Premier je kot ključno za Slovenijo izpostavil, da je bilo prvič potrjeno načelo cenovne kapice: "Prvič se je zgodilo, da je kapica dobila zeleno luč. Do sedaj tega ni bilo. Ta korak, čeprav simboličen, je zelo pomemben, saj kaže na doseženo soglasje, da gre Evropa v regulacijo cen zemeljskega plina enotno. Enotno stališče EU pa je edini način, da bo strošek za prebivalce, industrijo in proračune držav čim manjši."  

V prvi fazi bo uvedena cenovna kapica na plinskih trgih, medtem ko bodo uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, še preučili. Če bo kapica za zemeljski plin delovala dobro, intervencija na električnem trgu ne bo potrebna. V nasprotnem primeru pa bo zeleno luč najverjetneje dobil t. i. iberski model omejevanja cen plina za elektriko.  

Dr. Golob je izrazil prepričanje, da so prvi učinki dogovora vidni že danes, saj so cene na trgu začele padati. To pomeni nižji strošek za energetske dobavitelje in nižji strošek za državo, ki bi s subvencijami pomagala gospodarstvu: "Včeraj je bil narejen korak k temu, da globalni trgi začnejo padati. To pomeni manj denarja iz proračuna, ki ga bo Slovenija morala nameniti za to, da gospodarstvu pomaga pri ohranjanju globalne konkurenčnosti," je dodal.  

Drugi dan srečanja je Evropski svet opravil razpravo o vse intenzivnejši agresiji Rusije. Voditelji so soglasno izpostavili, da Rusija nima mednarodnopravne podlage za ukrepanje na ozemlju Ukrajine in ponovno izrazili močno podporo ozemeljski celovitosti te države. Evropski svet je Rusijo pozval k takojšnjemu umiku vojaških sil s celotnega ozemlja Ukrajine, ustavitvi vseh napadov in k preučitvi možnosti za zagotovitev sojenja storilcem. Voditelji so ostro obsodili tudi sabotaže na kritični infrastrukturi in beloruske oblasti pozvali k prenehanju omogočanja ruske agresije prek uporabe beloruskega ozemlja. Voditelji držav članic EU so nazadnje izrazili nadaljevanje podpore Ukrajini, dokler bo to potrebno: politične, vojaške, finančne, humanitarne, pa tudi pri obnovi.

Na področju zunanje politike je Evropski svet opravil strateško razpravo o odnosih EU s Kitajsko ter se seznanil s pripravami na vrh EU–ASEAN, 27. konferenco OZN o podnebnih spremembah v Šarm el Šejku (COP27) in 15. konferenco pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti v Montrealu.  

Voditelji so obenem obsodili neupravičeno in nesprejemljivo uporabo sile s strani iranskih oblasti proti miroljubnim protestnikom, zlasti ženskam in otrokom, za kar se Slovenija močno zavzema. Pozdravili so omejevalne ukrepe EU proti storilcem hudih kršitev človekovih pravic in pozvali Iran k spoštovanju državljanskih in političnih pravic.

Predsednik vlade je ob koncu obiska še enkrat izpostavil, da se je nočni dogovor že odrazil na padcu cen plina: "S tem, ko smo pokazali enotnost pri delovanju, smo dali zelo jasen signal trgom in znižali cene in stroške za industrijo in prebivalstvo."