Skoči do osrednje vsebine

Na Dan jabolk za pokušino na voljo 6 ton jabolk na šestih lokacijah po Sloveniji

Danes praznujemo Dan jabolk. Ta sadež velja v Sloveniji za tradicionalnega, saj imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. Idealna klima in tla za pridelovanje sta tista dva pogoja, ki omogočata, da se poleg številnih sort še vedno ohranjajo tudi avtohtone, ki so izjemno pomembne za našo naravno in kulturno dediščino. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti resnično nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Kar 6 ton jabolk je bilo danes ponujenih na pokušino na šestih različnih lokacijah po Sloveniji tudi potrošnikom. Na stojnicah v Ljubljani, Mariboru in Celju so tako v okviru kampanje sektorja sadja, pod sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« mimoidočim ponudili na pokušino jabolka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Prav zaradi izjemne raznolikosti pridelovalnih pogojev v Sloveniji lahko potrošniki izbiramo med mnogimi sortami ter uživamo v pestrosti ponudbe in okusov.

Slovenci zaupamo domačemu

Neodvisna raziskava pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti iz junija lani, izvedena med potrošniki s strani Fakultete za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu, s partnerji in agencijo Mediana, je med drugim pokazala, da: 77% Slovencev zaupa slovenskim kmetom, 50% jih zaupa živilsko predelovalnim podjetjem, ki navajajo lokalno/slovensko poreklo, 48% zaupa institucijam na nacionalni in EU ravni, ki nadzorujejo skladnost s standardi lokalne proizvodnje, 48% je pripravljenih plačati več za živila s strogim nadzorom kakovosti, ki so pridelani lokalno in na kmetiji in kar 80% anketirancev je zatrdilo, da bodo pri nakupu naslednjič pozorni, da bodo kupovali lokalno pridelano hrano.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko ob tem izpostavlja: »Ob sloganu 'Najboljša ne padejo daleč od drevesa' želim dodati, da bi se tega zavedali prav vsi prebivalci Slovenije in vsak dan zaužili vsaj 1 jabolko, ki je zraslo v lokalnem okolju. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj imamo odlične pogoje za pridelovanje. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti. Če pa želite izbrati višjo kakovost, pa na policah trgovin ali pri lokalnih kmetih poiščite jabolka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta vam zagotavlja, da jabolka dosegajo dodatne kriterije kakovosti, pridelava in predelava je dodatno kontrolirana ter da so jabolka v celoti pridelana in predelana v Sloveniji. Sheme kakovosti so pomembno sporočilo potrošniku in ne samo simbolni znak; ker se zavedamo pomembnosti teh shem, bomo tudi v prihodnje ozaveščali potrošnike in ga spodbujali k poseganju po tovrstnih proizvodih. Vesela sem posebnega dneva, ki ga namenjamo slovenskemu jabolku. Jesen je tako čas, ki nas z obiljem sadežev na jablanah vabi, da z užitkom ugriznemo v sočno jabolko.«

Obrana v optimalnem časovnem oknu

Dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani meni, da je uživanje lokalno pridelanega sadja priporočljivo. »Lahko smo hvaležni, da imamo v Sloveniji na voljo sadje, ki je bilo obrano v najbolj optimalnem časovnem oknu, ko sta sočnost in sladkost sadja najboljši. Prav takšno pridelavo in predelavo kakovostnega sadja zagotavlja ravno shema »izbrana kakovost«. Tudi sam sem ljubitelj sadja. Primarno zagovarjam uživanje sezonskega sadja domačega izvora. Na primer, zaradi strogega nadzora v Sloveniji točno vemo, kakšni so bili standardi pridelave in predelave sadja ter kakšno sadje in izdelke iz sadja lahko pričakujemo v shemi »izbrana kakovost«. Kljub raznim zagotovilom pri uvoženem sadju ostaja senca dvoma, predvsem glede zagotavljanja optimalne zrelosti. Podnebne razmere in tla  nam omogočajo idealne razmere za gojenje jabolk. Tako imamo slovenska jabolka na voljo čez celo leto in njihova kakovost ni nič drugačna, če jih uživamo jeseni ali spomladi. Preko zime so pa tako odličen vir za zdravje koristnih snovi, kar pomeni, da potrošniki posegamo po jabolkih ravno v jesenskem in zimskem času, ko drugo sezonsko sadje ni na razpolago,« še pojasnjuje dr. Veberič.

Največ certificiranih med pridelovalci jabolk

Boris Orešek, sadjar iz Posavja, sicer tudi predsednik sektorskega odbora za sadjarstvo, ki je tudi sam kot sadjar vključen v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«, meni, da: »Ozaveščanje pomembno prispeva k izobraževanju potrošnikov o pomenu kakovostnega sadja in umeščanju slovenskega sadja na prodajne police. Veseli me, da se povpraševanje po slovenskem sadju povečuje in ker je v Sloveniji jabolko še vedno najpomembnejša sadna vrsta,  je tudi delež certificiranih pridelovalcev jabolk najvišji.« Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pa, po njegovi oceni, predstavlja čuvaja slovenskega porekla in podporo slovenskim pridelovalcem ter slovenski prehrambni industriji.

Nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«, zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja, je namenjena splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak potrošniku zagotavlja nakup sadja, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Vključitev v shemo je prostovoljna, pridružijo pa se lahko vsi členi v prehrambni verigi. Pri sadju se lahko denimo pridružijo sadjarji, obrati, ki sadje predelujejo, skladiščijo in pakirajo, pa tudi distributerji. Znak je v pomoč potrošnikom pri izbiri sadja in izdelkov iz sadja na policah trgovin. Prednost lokalno pridelanega sezonskega sadja s takšnim znakom je trojna: v preverjeni kakovosti, slovenskem poreklu in dodatni neodvisni kontroli. Ali pridelovalci in predelovalci sadja dosledno izpolnjujejo dodatne kriterije sheme »izbrana kakovost«, presojajo pooblaščeni neodvisni certifikacijski organi. Po tem, ko preverijo, ali so bili vsi postopki izvedeni skladno s potrjeno specifikacijo, pridelovalci in predelovalci pridobijo certifikat z možnostjo uporabe znaka »izbrana kakovost – Slovenija«.

Na spletni strani Naša super hrana najdete dodatne informacije o shemah kakovosti ter o promociji sadja.