Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov Berlinskega procesa o konkretnih ukrepih za širitev EU

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na povabilo nemške ministrice za zunanje zadeve Annalene Baerbock udeležila zasedanja ministrov za zunanje zadeve Berlinskega procesa, na katerem so ministri obravnavali vprašanja energetske varnosti, zeleno agendo, skupni regionalni trg, spravo v regiji in pozitivno perspektivo za mlade na Zahodnem Balkanu.

"Nova širitvena metodologija mora temeljiti na zaupanju in rezultatih. Stališče Slovenije je, da mora EU prevzeti pobudo s konkretnimi ukrepi in do konca leta 2022 podeliti Bosni in Hercegovini status kandidatke. To bi bilo pomembno simbolno geostrateško sporočilo državam Zahodnega Balkana," je poudarila ministrica. Učinkovit, verodostojen in transparenten širitveni proces ima namreč transformacijski potencial in lahko ustrezno zagotovi krepitev in širitev prostora stabilnosti, demokracije in vladavine prava. "Slovenija je s pristopom konkretnih korakov v primeru Bosne in Hercegovine pokazala, da moramo dati procesu širitve nov zagon, državljanom držav Zahodnega Balkana pa novo upanje. Širitev EU ni zgolj tehnični postopek odpiranja in zapiranja poglavij evropske zakonodaje. Širitev je predvsem geostrateška zgodba, ki brez poglavja Zahodnega Balkana ne bo nikoli zaključena," je poudarila ministrica.

Nadaljevati moramo z aktivnimi prizadevanji za reforme in sodelovati pri skupnih izzivih kot so energetska in prehranska kriza. Države Zahodnega Balkana moramo vključiti v razprave in reševanje vprašanj, kjer je to možno. "Slovenija zadnja leta vztrajno poudarja pomen tesnejšega regionalnega sodelovanja in sprave. Treba je zasnovati in podpreti projekte, ki bi lahko povrnili in okrepili zaupanje na Zahodnem Balkanu," je še povedala ministrica. Izpostavila je tudi, da je posebej pomembno zagotavljanje pozitivne perspektive za mlade.

Verodostojna evropska perspektiva je izjemno pomembna motivacija za nadaljnje reforme, spravo, stabilnost in odpornost proti vplivom tretjih akterjev in za reševanje drugih odprtih vprašanj v regiji. Zato mora biti napredek pri uvajanju reform vzporeden s procesom približevanja EU.

Na zasedanju so poleg ministrov za zunanje zadeve držav, ki sodelujejo v Berlinskem procesu, sodelovali tudi predstavniki Evropske unije, Sveta za regionalno sodelovanje in Regionalnega urada za mlade.

Ob robu zasedanja se je ministrica Fajon sestala na dvostranskih srečanjih z zunanjo ministrico Bosne in Hercegovine Biserko Turković ter z zunanjo ministrico Kosova Doniko Gërvalla-Schwarz. Ministrica Turković se je ministrici Fajon zahvalila za angažma pri prizadevanjih, da Bosna in Hercegovina dobi pozitivno priporočilo glede kandidatskega statusa za EU. Ministrica Fajon je zagotovila, da bo Slovenija še naprej igrala aktivno vlogo in da se bo angažirala, da voditelji držav EU decembra potrdijo status kandidatke za Bosno in Hercegovino.

Ministrica Fajon in ministrica Gërvalla-Schwarz sta potrdili odlične prijateljske odnose med državama. Ministrica Fajon je ponovno poudarila, da Slovenija podpira vizumsko liberalizacijo za Kosovo in da se bo tudi v prihodnje zavzemala, da do odprave vizumov za kosovske državljane pride čim prej.