Skoči do osrednje vsebine

Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić nominirano za evropsko filmsko nagrado

Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je nominiran med 5 kratkimi filmi za evropsko filmsko nagrado (EFA). Pred tem je bil kandidat za nominacijo med 29 filmi. Gre za drugo nominacijo slovenske režiserke v samostojni Republiki Sloveniji. Prva je bila režiserka Maja Weiss leta 2002 s celovečernim igranim filmom Varuh meje, ki je bil nominiran v kategoriji filmskih prvencev.
Ilustriran portret osebe s široko odprtimi usti

Kratki film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić nominiran za evropsko filmsko nagrado

Večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center. Trenutno režiserka pripravlja svoj prvi celovečerni igrani film z delovnim naslovom Little Trouble Girls.

Evropske filmske nagrade (ali nagrade Evropske filmske akademije) vsako leto od leta 1988 podeljuje Evropska filmska akademija za priznanje odličnosti dosežkov evropske kinematografije. Nagrade podeljujejo v 19 kategorijah, med katerimi je najpomembnejša najboljši film. Nagrade so omejene na evropsko kinematografijo ter evropske producente, režiserje in igralce. Nagrade so se do leta 1997 uradno imenovale tudi "Felix Awards", glede na nekdanji kipec pokala, ki ga je nadomestil ženski kipec. Za nagrade glasujejo člani Evropske filmske akademije, ki prihajajo iz različnih držav in kategorij. Največ članov ima Nemčija – 752, iz Slovenije trenutno prihaja 47 članov akademije.

Slovesna podelitev nagrad bo 10. decembra letos v Reykjaviku na Islandiji.

Na spletni strani Slovenskega filmskega centra je objavljeno celotno sporočilo za javnost ob nominaciji kratkega filma Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić za evropsko filmsko nagrado