Skoči do osrednje vsebine

Uprava gostila mednarodno srečanje operacije Silver Axe v organizaciji Europola v Ljubljani

V Ljubljani je dne 18. in 19. 10. 2022 potekalo mednarodno srečanje Europola, ki ga je gostila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Operativni sestanek Silver axe VIII je bil namenjen pripravam na akcijo zaznavanja ilegalnih pesticidov ob uvozu in v tranzitu v državah članicah EU, ki bo potekala v letu 2023.

Operacija Silver axe, ki jo koordinira posebna ekipa znotraj Europola bo tako v naslednjem letu potekala že osmo leto zapored. V zadnji operaciji Silver axe VII, v kateri je poleg 24 držav članic sodelovalo tudi šest tretjih držav, je bilo zaseženih 4.821 ton ilegalnih pesticidov. Slovenija v akcijah organiziranih s strani Europola sodeluje že več let, pripravljalni sestanki se vsako leto odvijajo v drugi DČ in letos je le to potekalo ravno v Sloveniji.

Uvodni nagovor na mednarodnem srečanju je imel generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Matjaž Guček, ki je poudaril pomen koordiniranih akcij in medsektorskega sodelovanja za boj proti goljufijam v agroživilski verigi, in sicer ne le z organi za nadzor hrane in krme, temveč tudi z organi, ki sodelujejo v boju proti finančnemu kriminalu ter davčni, carinski, policijski, tožilski in drugi organi pregona. Na sestanku smo se z Europolom in predstavniki drugih držav članic pripravljali na skupno operacijo, v kateri bodo sodelovali nadzorni organi. Fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin skupaj s carinskim organi izvajajo nadzor pošiljk fitofarmacevtskih sredstev ob uvozu in v tranzitu skozi vse leto in izvajajo posamezne poostrene akcije nadzora z namenom ugotavljanja morebitnih ilegalnih fitofarmacevtskih sredstev.

 Udeleženci mednarodnega srečanja operacije Silver Axe v organizaciji Europola v Ljubljani

Udeleženci mednarodnega srečanja operacije Silver Axe v organizaciji Europola v Ljubljani