Skoči do osrednje vsebine

Sestanek Medresorske delovne skupine za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v zadnjih dveh letih ugotovil kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah v petih primerih proti Republiki Sloveniji, medtem ko je v 12-ih zadevah zavrnil obravnavo vloženih pritožb.

V zadnjih dveh letih je Svet Evrope, na podlagi izvedenih ukrepov Republike Slovenije in akcijskih poročil, ustavil nadzor nad izvrševanjem sodb v šestih zadevah, tako da je v izvrševanju še pet dokončnih sodb ESČP. Za primerjavo: v letu 2014 je bilo kar 302 neizvršenih sodb ESČP proti Sloveniji. V zadnjih dveh letih je bilo Sloveniji vročenih 16 pritožb, glede katerih je Državno odvetništvo, v sodelovanju z deležniki, pripravilo odgovore na pritožbe, v nekaterih zadevah pa je prišlo tudi do poravnav.

ESČP ima pomembno vlogo tudi kot ogledalo državam članicam na področju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Udeleženci današnjega sestanka so poudarili pomen izvrševanja sodb ESČP predvsem z vidika sistemskega reševanja kršitev, ter pomen medresorskega sodelovanja.