Skoči do osrednje vsebine

Projekt Kuhnapato se je predstavil na letošnjem Svetovnem prehranskem forumu v Rimu

Slovenski projekt Kuhnapato se je letos predstavil na Svetovnem prehranskem forumu (angleško World Food Forum – WFF) - letnem srečanju mladih na področju hrane in kmetijstva, ki poteka od 17. do 21. oktobra. Letošnja tema foruma je »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Vabljeni so predstavniki mladih iz vsega sveta, sodelujejo tudi predstavniki iz Slovenije (Zveza slovenske podeželske mladine). Slovenijo so v okviru stranskega dogodka za predstavitev projekta Kuhnapato zastopali štirje osnovnošolci z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini. Na njihovem razstavnem prostoru sta jih obiskala tudi generalni direktor FAO Qu Dongyu in glavni ekonomist FAO Maximo Torero.
Učenci Osnovne šole Šturje skupaj s predstavniki FAO.

Predstavniki Osnovne šole Šturje, generalni direktor FAO Qu Dongyu in glavni ekonomist FAO Maximo Torero | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Projekt Kuhnapato se je včeraj v živo predstavil na Svetovnem prehranskem forumu in sicer v okviru stranskega dogodka ob robu WFF, ki ga je organizirala Slovenija. Svetovni prehranski forum se je sicer začel 17. oktobra, zaključil pa se bo jutri. Forum poteka na sedežu Organizacije druženih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) v Rimu. Srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva letos naslavlja temo: “Zdravo Prehranjevanje. Zdrav planet”.

Spomladi 2021 se je na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano projekt Kuhnapato predstavil v okviru priprav na Vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih (angleško UN Food System Summit). Poslanstvo projekta je spodbujati mladostnike k uporabi in posledično uživanju sezonske lokalne hrane ter priprave le-te v tradicionalnih jedeh, primernih današnjim potrebam telesa. V okviru tokratne predstavitve so lahko udeleženci degustirali tradicionalne slovenske jedi, pripravljene na sodoben način.

Prek video povezave je udeležence nagovorila tudi ministrica Irena Šinko, ki je izpostavila pomen mladih pri nadaljnjem razvoju kmetijstva: »Mladi ste naše upanje, zato je pomembno, da se aktivno udeležujete na dogodkih in sodelujete pri oblikovanju odločitev o vaši in naši prihodnosti. To je še posebej pomembno za odnos do hrane, njenega pridelovanja in prihodnost kmetijstva. Mladi ste pobudniki sprememb. Ste podjetni, inovativni ter pogumni pri uvajanju novih tehnologij v proizvodnji, organizaciji ter pri trženju«. Udeležencem Svetovnega prehranskega foruma je predstavila tudi tri aktivnosti ministrstva, ki so namenjene predvsem, mladim, in sicer kampanjo »Lepo je biti kmet,« promocijo slovenskih kakovostnih lokalnih proizvodov pod sloganom »Naša super hrana« in svetovni dan čebel.

V okviru svetovnega prehranskega foruma je danes potekala tudi okrogla miza z naslovom »Kako lahko digitalizacija prispeva k vračanju in spodbujanju mladih za kmetovanje v Evropi in Centralni Aziji?« na kateri je sodelovala Doris Letina, predstavnica Zveze slovenske podeželske mladine.