Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev Poročila o okolju v Sloveniji 2022

Trend stanja okolja je podan na osnovi kazalcev okolja, vsako poglavje vključuje tudi ključne aktivnosti ter sklepe in priporočila. Kompleksnejšim poglavjem so dodane infografike za lažje razumevanje stanja in ključnih izzivov.

Stanje okolja je splošno gledano zadovoljivo, čemur botrujeta predvsem izvajanje obstoječih okoljskih politik in vključevanje okoljskih ciljev v sektorske politike. Zmanjšali so se izpusti v zrak in obremenitve voda, zaznani so pozitivni trendi pri oživljanju razvrednotenih območij, intenzivnost kmetijstva v Sloveniji je zmerna, gozdovi so dobro ohranjeni.

Izzivi ostajajo predvsem na prilagajanju podnebnim spremembam, zagotavljanju dobrega stanja biotske raznovrstnosti in s tem povezanih ekosistemskih storitev, nastajanju odpadkov ter nekaterih sektorskih in sistemskih temah kot so: okolje in zdravje, okolje in promet, trajnostna potrošnja ter okoljski odtis.

Okoljski odtis je v seriji celostnih okoljskih poročil predstavljen prvič in odseva celostne vplive našega načina življenja zunaj meja Slovenije.

Poročilo o okolju v Slovenji 2022 nakazuje nujnost prehoda na sistemsko razmišljanje in ukrepe na več ravneh saj izvajanje obstoječe zakonodaje ne bo dovolj za izpolnitev vizije EU do leta 2050 'dobro živeti v mejah našega planeta'.

Okolje nam omogoča gospodarski razvoj, dobrine in blaginjo. Od nas samih pa je odvisno, kakšen način gospodarjenja z okoljskimi prvinami bomo izbrali in kakšen način življenja - takšnega, ki ruši naravno ravnovesje ali takšnega, ki ga ohranja.

Udeleženci predstavitve Poročila o okolju v Sloveniji 2022.

Udeleženci predstavitve | Avtor: Agencija za okolje