Skoči do osrednje vsebine

Četrto srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost

V Luksemburgu se je 19. in 20. 10. 2022 odvilo četrto srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost (angleško European cyber security competence centre – v nadaljevanju ECCC). Na agendi so bile številne tematike, od kadrovskih tem, do priprave postopkov in pravilnikov za delovanje in vzpostavitev samostojnega in neodvisnega ECCC, diskusija je potekala tudi glede aktualnih vsebin vezanih na evropske programe in sklade s področja kibernetske varnosti.

Četrto srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost

logotip

logotip Evropski kompetenčni center za kibernetsko varnost | Avtor: Evropski kompetenčni center za kibernetsko varnost

1 / 2

Vse udeležene je na začetku pozdravil tudi predsednik luksemburške vlade, g. Bettel. Srečanja sta se udeležila tudi predstavnika Slovenije iz Urada Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), ki sta člana upravnega odbora.

Ključna naloga ECCC in mreže NCC bo krepitev kapacitet na področju kibernetske varnosti, ciljno usmerjanje evropskih sredstev za to področje, povezovanje deležnikov, vzpostavitev evropske mreže entitet, ki bodo lahko izmenjale svoje izkušnje, dobre prakse, se poslovno povezovale ipd. Pomemben del je tudi podpora podjetjem in usmerjanje sredstev za krepitev evropske neodvisnosti in krepitev razvoja tega področja. S tem namenom bosta za izvedbo nalog ključna programa Digitalna Evropa in Obzorje, kakor tudi komplementarna nacionalna sredstva. ECCC še ni polno neodvisen, v tej smeri potekajo številni postopki (med drugimi tudi urejanje stavbe v Bukarešti, Romunija, priprava pravilnikov za delovanje, vzpostavljanje finančne neodvisnosti in druge aktivnosti).

Srečanje je bilo namenjeno pregledu aktualnega stanja glede vzpostavitve ECCC in predstavitev posameznih aktivnosti, izmenjavi mnenj med predstavniki Upravnega odbora, predstavitvi aktivnosti posameznih držav in aktualnih tematik vezanih na Evropski program za digitalizacijo.

Aktualne informacije glede aktivnosti Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost so redno objavljene na uradni spletni strani (v angleščini).