Skoči do osrednje vsebine

Podpis sporazuma s Fidesom

Po tem, ko je sindikat Fidesom 20. 9. 2022 sprejel Sklep o začetku splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov, je bil na podlagi pogajanj med glavnim stavkovnim odborom Fides in Vladno pogajalsko skupino dosežen Sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti.

Sporazum določa, da bo Vlada do 1. 4. 2023 oblikovala ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja in ga do 30. 6. 2023 vložila v zakonodajni postopek.

Poleg tega so v sporazumu zapisali, da »če bi druge poklicne skupine ali sindikati pogojevali ali omejevali urejanje plač zdravnikov in zobozdravnikov, se Vlada zavezuje, da bo omogočila ločeno urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov«.

V sporazumu se je Fides zavezal, da do poteka rokov iz sporazuma ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti, če pa zaveze iz sporazuma ne bodo izpolnjene, »se Vlada zaveže zagotoviti nadomestilo plače za stavko zdravnikov in zobozdravnikov«, so še zapisali v sporazum.

Sicer se je na današnji seji z doseženim sporazumom seznanila tudi Vlada Republike Slovenije, ki je za podpis sporazuma pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje pogajalske skupine Fides dr. Gregor Zemljič sta tako sporazum podpisala danes popoldne. Minister Bešič Loredan je ob tem povedal:

»Sklenili smo zgodovinski sporazum, ki po našem mnenju pomeni začetek prepotrebnih in nujnih sprememb v zdravstvenem sistemu. Na Ministrstvu za zdravje začenjamo s pripravo sistemske zakonodaje. Ena od teh, ključnih sprememb je ureditev plačnega sistema«. Minister se je ob tem zahvalil zdravnikom in Fidesu, ki zastopa zdravnike in zobozdravnike, za konstruktivno razpravo in razumevaje trenutne situacije. »Veseli nas, da je Fides Vladi podal roko, in da smo našli konsenz. Zdaj imamo nekaj mesecev časa za pripravo rešitev« je še dodal in dejal, da se veseli sodelovanja tudi z vsemi ostalimi zaposlenimi v zdravstvu.

Zaključil je z besedami, da je cilj priti do zdravstvenega sistema, v središču katerega bo pacient.