Skoči do osrednje vsebine

Konferenca ob jubileju Geodetske uprave Severne Makedonije

Geodetska uprava Severne Makedonije (angleško Agency for Real Estate Cadastre - AREC) je v Skopju med 12. in 14. oktobrom 2022 organizirala mednarodno konferenco ob dvojnem jubileju, 95 let geodetske prakse in 75 let geodetske administracije v Severni Makedoniji. V ta namen je pripravila tudi svečano akademijo, na kateri je bil slavnostni govornik njihov predsednik vlade g. Dimitar Kovachevski.

Ob tej priložnosti je Geodetska uprava Republike Slovenije prejela priznanje - plaketo za dolgo in uspešno sodelovanje obeh geodetskih uprav.

Sledila je dvodnevna znanstveno-strokovna konferenca, ki so se je poleg domačih gostov udeležili predstavniki številnih držav in organizacij iz Norveške, Švedske, Nizozemske, Japonske, Bolgarije, Srbije, Albanije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Grčije in Slovenije.

Predstavljeni so bili različni prispevki, predvsem na temo bilateralnega izvajanja projektov in mednarodnega sodelovanja. Zbrane je preko video povezave nagovoril tudi g. Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave in kot predsedujoči izvršnemu odboru strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih informacij (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management – UN GGIM) za Evropo. Predstavnik Geodetske uprave mag. Klemen Medved je predstavil strokovni prispevek na temo geodetskega referenčnega sistema z naslovom 'Državna kombinirana geodetska mreža'.

Ob tem jubileju je bila pripravljena tudi zanimiva priložnostna razstava na temo zgodovinskega pregleda geodetske izmere v Severni Makedoniji.