Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na političnih konzultacijah na Japonskem

Državni sekretar Samuel Žbogar je v okviru obiska na Japonskem opravil politične konzultacije z namestnikom zunanjega ministra Japonske Kendžijem Jamado in generalnim direktorjem Masašijem Nakagomejem. V pogovorih so sogovorniki obravnavali ključna področja dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko, odnose med EU in Japonsko ter izmenjali poglede na razmere v obeh regijah.
državni sekretar Žbogar in sogovornik

Državni sekretar Žbogar na političnih konzultacijah na Japonskem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Slovenija in Japonska letos obeležujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, ki predstavlja pomemben mejnik v slovensko-japonskih odnosih. Državni sekretar Žbogar in namestnik zunanjega ministra Yamado sta potrdila zavezanost obeh držav nadaljnji krepitvi sodelovanja na političnem, gospodarskem in drugih področjih skupnega interesa.

Pogovori slovenske in japonske delegacije o dvostranskem sodelovanju so zajemali vprašanja, ki so vezana na politični dialog na visoki ravni in gospodarsko sodelovanje. Sogovorniki so se pogovarjali tudi o sodelovanju na področju humanitarne pomoči in skupnih razvojnih projektih na območju Zahodnega Balkana ter v Ukrajini. Državni sekretar Žbogar je s sogovorniki izmenjal tudi poglede na aktualna regionalna in globalna vprašanja, predvsem glede širših posledic ruske agresije na Ukrajino ter razmer v indopacifiški regiji. Med temami pogovorov je bil še nadaljnji razvoj držav na Zahodnem Balkanu in njihovo približevanju k EU ter sodelovanje Slovenije in Japonske v okviru Organizacije združenih narodov.

Državni sekretar Samuel Žbogar se je srečal tudi s članom japonskega parlamenta Minorujem Kiučijem, s podpredsednikom Japonske agencije za mednarodno sodelovanje dr. Džuničijem Jamado in drugimi predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve Japonske.