Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. oktober 2022

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 13.45 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Pivke, 50 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Pivke in Postojne. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 23.08 so v občini Ankaran zaradi goste megle priprli koprsko pristanišče. Ob 0.45 so pristanišče ponovno odprli.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.24 sta se v steni Rušice, občina Kranjska Gora, zaplezala dva alpinista. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in združena ekipa GRS–HNMP so ob pomoči helikopterja SV alpinista rešili iz stene in prepeljali v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 sta se na območju Nanosa, občina Vipava, izgubili pohodnici, ki ju zaradi slabe pokritosti z mobilnim signalom niso mogli priklicati. Reševalci postaje GRS Tolmin – skupina Ajdovščina so ju našli nepoškodovani in ju pospremili do avtomobila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.43 se je v naselju Lokovica v občini Šoštanj prevrnil traktor, voznik pa je ostal ujet pod njim. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP, ki so ga nato oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 10.06 je na Istrski cesti v Kopru padel kolesar. Gasilci JZ GB Koper so prišli na kraj, vendar njihova pomoč ni bila potrebna, saj so reševalci NMP Reševalne službe slovenske Istre poškodovanca že prevzeli, ga oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Ob 15.21 sta na Koprski obvoznici trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter pomagali pri odstranitvi vozil s cestišča. Dve poškodovani osebi so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.45 je v naselju Fužine, občina Gorenja vas–Poljane, vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na brežini. Gasilci PGD Trebija in Škofja Loka so zavarovali vozilo pred prevrnitvijo in ga s pomočjo avtodvigala postavili nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 7.57 je na avtocesti Slovenska Bistrica – Maribor, v bližini priključka Fram, voznik s osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na cestišče in nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 8.22 se je na Ulici Anice Černejeve v Mariboru prevrnil tovornjak. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dogoše so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz kabine rešili ujeto osebo, pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečene osebe, preprečili iztekanje hidravličnega olja in odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.26 je v naselju Slatinski Dol, občina Kungota, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča, kjer je vozilo obstalo na strehi. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, vozilo obrnili na kolesa, ga umaknili s cestišča ter odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.52 je v naselju Most na Soči v občini Tolmin osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Tolmin so odklopili akumulator vozila, usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili vozišče ter nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 15.54 sta v naselju Postojna, v krožnem križišču, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovanca.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 7.57 se je na Prešernovi ulici v Izoli v poslovnem objektu dimilo iz stropne svetilke. Gasilci JZ GB Koper so sneli svetilko, opravili ogled prostora s termo kamero in obvestili vzdrževalca objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.57 je na Livarski cesti v Vuzenici v stanovanjski hiši zagorel predel stene in stropne plošče ob dimniku. Gasilci PGD Vuzenica so odstranili dva kvadratna metra ožganih oblog in pogasili požar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.16 sta v Kromberku v občini Nova Gorica zagorela osebno vozilo in motocikel, ki so ju pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 0.07 je v industrijski coni v Lepovčah v Ribnici varnostnik podjetja Sintal opazil izhlapevanje tekočega kisika iz plinohrama podjetja. Gasilci PGD Ribnica so preprečili nadaljnje uhajanje plina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 9.56 so na ulici Trnje v Železnikih našli italijanska minometna raketa iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko–Ljubljanske regije sta nevarno najdbo odstranila in uničila na varni lokaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.28 sta na območju naselja Korita na Krasu, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno lokacijo shranila topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov in ročno bombo mase 0,52 kilogramov. Nevarni najdbi italijanske izdelave sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 6.00 so na območju zaselka Klariči, občina Komen, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severno Primorske, Notranjske, Dolenjske, Gorenjske–Ljubljanske ter Zahodno in Vzhodno Štajerske regije, izvedli točkovni pregled območja. Na pregledanem terenu so našli 67 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 379,92 kilogramov, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarna sredstva so odstranili in jih odpeljali v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.53 so na Goriški ulici v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Ob 17.22 so na Vrunčevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 18.19 so v naselju Belovo v občini Laško gasilci PGD Sedraž ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 19.31 so na Vrunčevi ulici v Celju, gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja.

Izpostava Koper

Ob 17.50 je v marini Portorož v naselju Lucija, občina Koper, osebno vozilo s prikolico na spustnici za čolne zapeljalo v morje. Potapljača sta osebno vozilo s pomočjo dvižnih blazin dvignila na površje, gasilci JZ GB Koper pa so ga z vitlom potegnili na kopno. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 21.23 so na Nazorjevi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper prenesli obolelo osebo iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 11.28 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah, gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili osebo, izklopili dvigalo in obvestili upravljavca.

Ob 22.54 so v naselju Nomenj, občina Bohinj, gasilci PGD Nomenj nudili pomoč policistom z  razsvetljevanjem kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.25 so v Levčevi ulici v Mengšu, gasilci PGD Mengeš pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 10.35 so v VII. Ulici-del v naselju Homec, občina Domžale, gasilci CZR Domžale pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.39 so v gramoznici v Zgornjem Konjišču, občina Apače, poginili štirje labodi. Gasilci PGD Gornja Radgona in potapljači PRS RP Gornja Radgona so poginule labode odstranili iz globoke vode in jih predali Veterinarsko higienski službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.31 je na Vojkovi cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, iz jaška na dvorišču večstanovanjskega objekta, iztekala voda. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so uredili oskrbo stanovalcev z vodo iz hidranta ter obvestili dežurno službo goriških vodovodov.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.12 so v Žabjeku v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili ekipi NMP Trbovlje dostop do onemogle osebe, katero so oskrbeli in prepeljali v SB Trbovlje. Na kraju je bila prisotna patrulja PP Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/