Skoči do osrednje vsebine

Delavnica Varni in enaki v naravnih in drugih nesrečah

V Zagrebu je 18. oktobra potekala delavnica v projektu Varni in enaki v naravnih in drugih nesrečah (angleško Safe and Equal in EMErgencies - SEE ME).

Na dogodku so sodelovali predstavniki vodilnega partnerja Ministrstva za notranje zadeve, Civilne zaščite Hrvaške, predstavniki sodelujočih partnerjev Ministrstva za notranje zadeve, Direktorata za izredne situacije Črne gore ter predstavniki Ministrstva za obrambo, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Poleg naštetih pa so sodelovali tudi predstavniki nekaterih hrvaških reševalnih služb, državnih organov ter zvez in društev invalidskih organizacij.

Namen delavnice je bil pridobiti pregled trenutnega stanja obravnave invalidov ob naravnih in drugih nesrečah na Hrvaškem in usmeritve za pripravo smernic za vključitev potreb invalidov v aktivnosti preventive, načrtovanja in ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah ter izmenjava praks med sodelujočimi partnerji. Izvedene so bile tri ločene razprave, namenjene obravnavi oseb s senzorično, gibalno ter intelektualno in mentalno invalidnostjo.

V razpravah je bilo ugotovljeno, da ima vsaka od skupin invalidov različne omejitve, da različno reagirajo ob nesrečah ali v situacijah, ki niso vsakdanje, kar onemogoča izdelavo enotnega modela pristopa reševalcev do teh oseb. Podana so bila konkretna izhodišča za nadaljnji razvoj projekta.