Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje koprskega zapora na dobrodelni prireditvi

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper smo se z namenom spodbujanja prostovoljstva med zaprtimi osebami udeležili prireditve v Gledališču Koper: Z roko v roki do tipne slikanice, ki je potekala 10. oktobra 2022.

Odzvali smo se povabilu organizatorke - prostovoljke Ine Sulič iz osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il vecchio in Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, ki so v Gledališču Koper pripravili pester program. Med drugim so predstavili gledališko uprizoritev zgodbe Jerneja Kuntnerja Hitri Počasné, ki je izšla v obliki tipanke za slepe in slabovidne otroke. S pomočjo pisateljice in tiflopedagoginje, dr. Aksinje Kermauner, sta pripravila prilagojeno besedilo za tipno slikanico.

Pri nastajanju prireditve so sodelovali: Mestna občina Koper, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zavod za prestajanje kazni zapora Koper. Predstavniki zavoda smo na prireditvi podali vtise o sodelovanju v projektu. Poleg zahvale smo v dar prejeli tudi izvod tipanke, ki so jo pod budnim očesom inkluzivne pedagoginje Ine Sulič pomagali izdelovati obsojenci v zavodu. Prireditve se je v spremstvu direktorice zavoda, Danijele Devčić in strokovne sodelavke Tjaše Ulčar Jesih udeležil obsojenec, ki je izrazil navdušenje nad videnim in izrazil visoko motiviranost za sodelovanje v novih projektih. Obsojenca, tuja državljana, pa sta s čudovitimi ilustracijami, ki so se projicirale na odru ob glasbenem nastopu učencev, prispevala k dodatni obogatitvi programa.

Sodelovanje zavoda Koper v projektu izdelave tipank za slepe in slabovidne otroke poteka že tretje leto in pridobiva nove dimenzije. Letošnje poletje je pedagoginja, pobudnica projekta, v zavodu prostovoljno izvajala tudi osnovni tečaj italijanskega jezika, ki se ga je udeležilo veliko obsojencev.