Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. oktober 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.31 so na območju planine Četeže v občini Bohinj pogrešali pohodnika, ki se je vračal v dolino. Gorski reševalci Bohinj so preminulega pohodnika našli v strmi grapi v vodi, ga z vrvno tehniko dvignili s težko dostopnega terena, prenesli v dolino ter predali pristojni pogrebni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.33 so pod vrhom Mangarta v občini Bovec zaradi onemoglosti in slabih razmer za nadaljevanje poti, obtičali planinci. Gorski reševalci GRS Bovec so jih s pomočjo helikopterja SV prepeljali do Mangartskega sedla.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.28 so na Konjšici-Del v občini Litija gorski reševalci GRS Ljubljana in gasilci PGD Polšnik prenesli onemoglo osebo po brežini okoli 200 metrov do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.06 se je v bližini naselja Potok, občina Nova Gorica, na sprehodu v gozdu poškodovala oseba. Do reševalnega vozila so jo prenesli pripadniki enote MONG – HRI Nova Gorica – EHI.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.05 sta na cesti Bukošek – Župelevec, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle motorne tekočine in očistili vozišče. V nesreči je bilo poškodovanih pet oseb.

Izpostava Celje

Ob 9.30 sta na Rimski cesti v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Šempeter v Savinjski dolini so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, usmerjali promet, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli razlite motorne tekočine, očistili vozišče ter nudili pomoč delavcem avto vleke pri nakladanju vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 so na Ulici Ljubljanske brigade v Ljubljani trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP.

Ob 16.11 so na cesti Ljubljana – Polhov Gradec v naselju Gabrje, občina Dobrova – Polhov Gradec, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana, PGD Dobrova in Hruševo so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, s tehničnim posegom iz vozila rešili težje poškodovano osebo ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.35 je na cesti Selo–Vrtovin, občina Ajdovščina, voznik osebnega vozila naletel na divjad na cesti, zapeljal z vozišča in pristal med drevesi nad cesto. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina, poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin in nudili pomoč policistom.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.55 so v večstanovanjskem objektu na Ljubljanski cesti v Celju stanovalci zavonjali vonj po zažganem ter opazili dim. Gasilci GE Celje in PGD Celje-Gaberje so na varno umaknili eno osebo, odstranili zažgano hrano s štedilnika, prezračili stanovanje in opravili meritve plinov. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.11 je v Šentvidu pri Zavodnju, občina Šoštanj, zagorel čebelnjak. Požar, ki se je razširil na bližnji gozd in uničil čebelnjak, so pogasili gasilci PGD Topolšica in Šoštanj.

Ob 21.51 je v Migojnicah, občina Žalec, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Griže, Zabukovica, Vrbje, Žalec, Liboje - Kasaze, Šempeter v Savinjski dolini in Gotovlje so preprečili širitev požara v notranjost hiše, pogasili okoli 80 kvadratnih metrov strehe, prezračili objekt ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.24 se je v naselju Loke v Trbovljah pregreval centralni sistem stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zaprli vodo ter preventivno pregledali peč in dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 7.21 je na uvozu bencinskega servisa v Šmarjah v občini Koper zagorelo osebno vozilo. Požar so pred prihodom gasilcev pričeli gasiti zaposleni na bencinskem servisu, dokončno pa so ga pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče, ki so nato še pregledali okolico s termovizijsko kamero, dodatno ohladili vozilo, ga premaknili na parkirno mesto in sprostili pot do bencinske črpalke.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.25 je v naselju Radoslavci, občina Ljutomer, pri delu na njivi zagorel traktor. Požar so pogasili gasilci PGD Radoslavci in Ljutomer.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.26 sta na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, goreli manjši palmi. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili in okolico dodatno zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 9.38 je na ulici Planjave v Logatcu med izvajanjem del na komunalni infrastrukturi prišlo do poškodbe plinovoda. Gasilci PGD Gorenji Logatec in Dolnji Logatec so zavarovali območje, dežurni vzdrževalec plinovodne infrastrukture je zaprl ventile, a je kljub temu iz plinovoda še vedno izhajal plin. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter z merilnikom preverili prisotnost plinov. Meritve je opravil tudi odgovorni za plinovod, ki je opazil rahlo povišane vrednosti, zato so gasilci ostali na kraju do sanacije plinovoda.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.50 so v Braniku, občina Nova Gorica gasilci JZGRD Nova Gorica postavili pivnike zaradi izlitja nevarnih tekočin z dne 13.10.2022.

Ob 9.00 so v Renčah, občina Renče - Vogrsko, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica zamenjali pivnike zaradi izlitja nafte z dne 16.10.2022.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 22.42 je v Strunjanu, občina Piran, občan našel topovsko granato šrapnel, kaliber 75 mm, mase 6,5 kg, italijanskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta najdbo odstranila na varno lokacijo.

Izpostava Postojna

Ob 15.20 je v naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, občan našel topovsko granato kalibra 47 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severno–Primorske regije odstranila na varno lokacijo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.22 so v kraju Stopce, občina Laško, gasilci PGD Vrh nad Laškim odstranili podrto drevo.

Izpostava Maribor

Ob 11.00 so na Ulici Jožeta Godca v naselju Pekre, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli okno na stanovanjski hiši in omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.59 so na Kranjčevi ulici v Lendavi gasilci IGE Lendava zavarovali kraj pristanka helikopterja SV.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.25 so na Rudarski cesti v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.24 je na Trgu revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba, ki so jo s tehničnim posegom rešili gasilci PGD Trbovlje - mesto.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/