Skoči do osrednje vsebine

Betonska konstrukcija viadukta Pesnica zaključena

Danes je bila z betonažo zadnjega segmenta prekladne konstrukcije v celoti zaključena betonska konstrukcija 896 metrov dolgega viadukta Pesnica.

Betoniranje zadnjega devetega segmenta prekladne konstrukcije viadukta je uspešno potekalo neprekinjeno 11 ur. Pri vgradnji betona je sodelovalo 50 delavcev, 12 avtomešalcev ter 1 črpalka za beton, ki je prečrpavala beton na višino 7,5 metra. Betoniranje prekladne konstrukcije s širino plošče 13,36 metra se je začelo v mesecu juniju 2021. Vgrajenih je bilo 12.000 kubičnih metrov betona in 1.600 ton armature. Prav tako je bilo zgrajenih 62 armiranih betonskih stebrov, in sicer 48 stebrov z okroglim premerom 1,60 metra, ter 14 stebrov z ovalnim premerom 1,60/2,40 metra.

Po zaključku betoniranja je predvidena še izvedba hidroizolacije, robnih vencev, odvodnjavanja, tira na togi podlagi ter ostalih zaključnih del. Vsa dela bodo predvidoma zaključena v prvi polovici leta 2023.

Dela v okviru gradnje viadukta Pesnica se izvajajo v sklopu projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj–d. m., ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru Kohezijskih sklada. Več o projektu je na voljo na spletnem portalu Krajšamo razdalje.

Betoniranje zadnjega segmenta viadukta Pesnica

Betoniranje zadnjega segmenta viadukta Pesnica | Avtor: Srečko Prša