Skoči do osrednje vsebine

45 predstavnikov okoljskih inšpektoratov in agencij iz 23 evropskih držav v Ljubljani

Inšpektorat RS za okolje in prostor je 27. in 28. septembra v Ljubljani gostil sestanek v okviru LIFE + projekta SWEAP. Sestanek je po skoraj treh letih potekal v fizični obliki in je bil namenjen izmenjavi izkušenj, informacij in dobrih praks med nadzornimi in pristojnimi organi na področju čezmejnega pošiljanja odpadkov, odkrivanju nezakonitih pošiljk, ravnanja z odpadno plastiko in podobnim temam. Sestanka se je udeležilo 45 predstavnikov okoljskih inšpektoratov in agencij iz 23 evropskih držav.

Udeleženci srečanja, ki spremljajo razpravo.

Udeleženci srečanja, ki spremljajo razpravo | Avtor Inšpektorat RS za okolje in prostor

1 / 2

SWEAP (Shipments of Waste Enforcement Actions Project) je petletni projekt (11. 7. 2018 – 30. 6. 2023), ki je financiran iz programa LIFE+. Delo v projektu usklajuje organizacija IMPEL, partnerji pa so: IRSOP, Dublin City Council (nacionalna TFS – pisarna Irske), Angleška okoljska agencija, Agencija za okolje in vire z Malte, Okoljska agencija Severne Irske in Škotska okoljska agencija.

IRSOP v projektu sodeluje z izvajanjem nadzorov čezmejnega pošiljanja odpadkov v okviru skupnih akcij nadzora s Policijo in FURS na avtocestnih počivališčih, mejnih prehodih, pristanišču in v železniškem prometu ter pri rednih in izrednih nadzorih pri pravnih osebah, ki del odpadkov pošiljajo čez mejo, in s poročanjem o izvedenih aktivnostih.

Prvi dan sestanka v okviru LIFE + projekta SWEAP v Ljubljani je bil namenjen predstavitvi dosežkov v okviru projekta, izvajanju nadzorov nad pošiljkami odpadkov na Nizozemskem, vračanju nezakonitih pošiljk odpadkov iz Turčije v Nemčijo, izmenjavam inšpektorjev med državami ter predstavitvi analize podatkov o uvozu/izvozu odpadkov iz Slovenije v tretje države. Prvi dan se je zaključil z delavnico o aplikaciji, ki jo lahko inšpektorji uporabljajo pri izvajanju nadzorov nad čezmejnimi pošiljkami odpadkov in je bila razvita v okviru projekta, namenjena pa je pripravi poročil o izvedenih nadzorih.

Drugi dan sestanka se je začel s predstavitvijo problematike recikliranja ladij, odkrivanju nezakonitih pošiljk odpadkov v pristanišču Antwerpen ter klasifikacijo odpadne plastike pred in po predelavi o obratih za predelavo. Popoldanski del je bil namenjen obisku pristanišča Luka Koper, kjer so se udeleženci sestanka seznanili s posebnostmi luke, izvajanjem nadzorov pošiljk odpadkov s strani Finančne uprave Republike Slovenije ter sodelovali v odprti diskusiji s predstavnikom Združenja pristaniških špediterjev.