Skoči do osrednje vsebine

Pomorsko prostorsko načrtovanje

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na zaključni konferenci projekta Podpora operativnemu izvajanju pomorskega prostorskega načrtovanja MSP MED (angleško Maritime Spatial Planning in the Mediteranean-MSP MED, ki od včeraj poteka v Rimu v Italiji, je udeležencem in govorcem na konferenci slovenske izkušnje predstavila tudi predstavnica Ministrstva za okolje in prostor (MOP), mag. Lenča Humerca Šolar.

Okroglo mizo o izkušnje držav članic iz postopkov priprave pomorskih prostorskih planov (PPP) je vodil Slavko Mezek s koprskega  Regionalnega razvojnega centra. Slovenske izkušnje je predstavila mag. Lenča Humerca Šolar, ki je izpostavila da se Slovenija lahko pohvali ne samo s PPP, ki je prvi tovrstni dokument na območju vzhodnega Sredozemlja, temveč tudi z izvedenim procesom in vzpostavljenim dialogom med vsemi relevantnimi deležniki.

MOP je pristojen za izvajanje zahtev Pomorske direktive in na tej konferenci sodeluje  kot opazovalec. Namen in cilj projekta MSP MED je bil, da se spodbudi države, ki si "delimo" Sredozemlje  k usklajenim pristopom za izvajanje zahtev direktive in tehnično in vsebinsko usklajenim prostorskim aktom. Pomorsko prostorsko načrtovanje se je uveljavilo kot pomembno politično orodje za učinkovito načrtovanje rabe morij in oceanov, da bi dosegli trajnostni razvoj in varovanje.