Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. oktobra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.19 je v gozdu na Pokljuki, občina Bohinj, osebo obšla slabost. Reševalci GRS Radovljica in združena ekipa GRZS - HNMP so osebo na kraju oskrbeli. S helikopterjem SV so jo prepeljali v dolino do reševalcev NMP Bled.

Ob 19.30 sta pri sestopu s Prisojnika v občini Kranjska Gora planinca zašla s poti. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ju našli nepoškodovana in pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.16 so na Gabrški peči, občina Kamnik, tri planinke zašle iz označene poti. Reševalci GRS Kamnik so prišli do precej izmučenih planink in jih nepoškodovane pospremili do nihalke na Veliki planini. Z nihalko so se odpeljale v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 sta se pod Črneljsko špico, občina Bovec, na višini okoli 2000 metrov nadmorske višine zaplezala lovca. Posredovali so reševalci GRS Bovec in združena ekipa HNMP in GRS na Brniku. Zaplezana lovca je helikopter SV nepoškodovana prepeljal v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 je v gozdu nad Izobraževalnim centrom za zaščito in reševanje, občina Ig, med izvedbo vaje reševalnih psov, oseba padla z drevesa in se telesno poškodovala. Reševalci postaje GRS Ljubljana so poškodovano osebo imobilizirali in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.16 je na razgledni točki pri slapu Boka, občina Bovec, sprehajalec zdrsnil z lesenega podesta in obtičal okoli 5 metrov nižje z poškodovanim gležnjem. Reševalci GRS Bovec so poškodovanega oskrbeli in ga predali reševalcem NMP Tolmin. Prepeljali so ga do mejnega prehoda Robič, kjer so ga prevzeli italijanski reševalci.

Ob 19.11 sta se na pobočju nad izvirom reke Hubelj, občina Ajdovščina, izgubila pohodnika. Gorski reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina so pohodnika našli in nepoškodovana pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 9.28 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor iz naselja Radna, občina Sevnica, prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 16.53 je v gozdu nad naseljem Žiri v istoimenski občini obležala nezavestna oseba. Reševalci GRS Škofja Loka in PGD Dobračeva so nudili pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.21 je so v Breginju, občina Kobarid, gasilci PGD Breginj nudili pomoč obolelemu občanu. Posredovali so tudi reševalci NMP Tolmin.

Izpostava Ptuj

Ob 12.04 so v Ul. Borisa Kraigherja v Kidričevem gasilci PGD Talum nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev PGD Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.46 je na štajerski avtocesti pred priključkom Lukovica v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v zadnji del avtobusa. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in pregledali osebe v avtomobilu in potnike na avtobusu, ki se je ustavil na počivališču Lukovica. Poškodovanih oseb ni bilo. Na kraju dogodka so posredovali tudi Policija in delavci DARS-a.

Ob 12.14 so na križišču Celovške ceste in Pavšičeve ulice v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Na nesrečo so naleteli gasilci PGD Ljubljana mesto in zavarovali kraj dogodka. Posredovali so tudi policisti in gasilci GB Ljubljana. Opravili so pregled vozil in udeleženih oseb. V nesreči se ni nihče telesno poškodoval.

Ob 13.16 sta na križišču Celovške ceste in ceste, ki vodi do parkirišča Stanežiče, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z vpojnim sredstvom in odstranili posledice nesreče s cestišča. Reševalcem NMP Ljubljana so nudili tudi pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Dve poškodovani osebi so reševalci oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci cestnega podjetja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.04 je na cesti Col–Ajdovščina, občina Ajdovščina, padel kolesar in se poškodoval. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina, reševalci NMP Ajdovščina in policisti. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ptuj

Ob 14.13 je pred železniško postajo v Ormožu vlak povozil pešca, ki je na kraju dogodka podlegel poškodbam. Posredovali so gasilci PGD Ormož. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.21 je na Cesti v Loke v Mozirju zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mozirje so pogasili požar, na varno umaknili stanovalca, prezračili celoten objekt in pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni delavec elektro podjetja je odklopil elektriko v objektu.

Ob 18.11 je na Vinski poti v Rogatcu gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Donačka gora so ogenj pogasili, prezračili prostore, dimnik in prostor pregledali s termo kamero ter prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 18.08 se je v Pucovi ulici v Celju smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so pregledali in prezračili prostore.

Ob 19.48 so v Andražu, občina Polzela, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Andraž, Polzela in Ločica ob Savinji so zaprli dotok zraka v peč, počakali do konca gorenja, prostor pregledali s termo kamero, ga prezračili ter prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 16.48 je v Zemljičevi ulici v Mariboru prišlo do manjšega požara v stanovanju večstanovanjskega objekta, zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje. S štedilnika so umaknili pozabljeno hrano, prezračili prostore ter s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.16 je v naselju Jamna, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, prišlo do požara električnega radiatorja v stanovanjskem objektu. Požar se je delno razširil na leseni pod. Pred prihodom gasilcev PGD Sveti Jurij ob Ščavnici in Stara Gora so domačini pogasili začetni požar, gasilci so naknadno prezračili prostore in pregledali z termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 13.51 je na Cesti pod Slivnico v Cerknici zagorela peč centralne kurjave v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Cerknica so pogasili požar in prezračili prostore.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 20.30 je v Ulici I. tankovske brigade v Sežani, v stanovanju večstanovanjskega objekta puščala plinska jeklenka. Gasilci ZGRS Sežana so iznesli jeklenko iz stanovanja jo izpraznili in odpeljali v skladišče. Stanovanje so pregledali z eksploziometrom in ga prezračili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.13 je bilo v Galjevici v Ljubljani opaženo onesnaženje potoka Galjevec. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da gre za močno obarvanje vode v rdeče - rjavo barvo, opazili so tudi pogin ribjih mladic. Ob pregledu s pH lističi so ugotovili, da je ob izlitju iz cevi v potok zaznati močno kislost vode (pH=3), pojavili pa so se tudi nekakšni madeži. Gasilci so postavili absorpcijsko črevo in nekaj pivnikov. Aktivirana je bila tudi enota ELME, ki je od gasilcev prevzela odvzete vzorce vode in jih odpeljali na analizo. Na kraju dogodka so bili prisotni tudi policisti, dežurni delavci podjetja VO-KA Snaga in predsednik ribiške družine Barje. Nadaljnje postopke je prevzela enota ELME, policija in Inšpektorat za varstvo okolja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 so posredovali v Gregorčičevi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid, kjer je iz neznanega vozila iztekla manjša količina motornega olja na vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.34 so bila na območju Nove gore, občina Litija, najdena neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko - Ljubljanske in Zahodnoštajerske regije sta na kraju najdbe izvedla uničenje treh minometnih min italijanske izdelave in odskočne protipehotne mine nemške izdelave. Vsa sredstva so ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti PP Litija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.41 je v okolici Drežnice v občini Kobarid občan našel topovsko granato kalibra 149 mm, mase 35,4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in granato odstranila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/