Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. oktobra 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.25 se je na območju naselja Razborca v občini Mislinja, na težko dostopnem terenu zagozdil motorist. Reševalci GRS Maribor - enota Koroške so ga našli, s tehničnim posegom rešili motorno kolo in ga prepeljali do gozdne ceste. Motorist ni bil poškodovan. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 7.04 se je pričela iskalna akcija pogrešane osebe v kraju Stara vas - Bizeljsko, občina Brežice. V akciji so sodelovale ekipe Zveze reševalnih psov Slovenije Dolenjske in Ljubljane ter Skupina za iskanje pogrešanih oseb KZS. Pogrešano osebo so našli mrtvo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.34 je na cesti Prebold–Marija Reka, občina Prebold, osebno vozilo trčilo v betonski prepust in se pri tem prevrnilo na streho v jarek. Gasilci PGE Celje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine, postavili vozilo nazaj na kolesa in potegnili na vozišče. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Izpostava Koper

Ob 7.44 sta v Tomšičevi ulici v Kopru trčila kombinirano vozilo in motorist. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in do prihoda Policije usmerjali promet. Lažje poškodovanega motorista so na kraju pregledali in oskrbeli reševalci Reševalne službe slovenske Istre.

Izpostava Kranj

Ob 8.23 je na Triglavski cesti na Bledu, tovorno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Bled so vozilo izvlekli in postavili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 18.32 sta na Kardeljevi cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.44 je v kraju Zgornji Kamenščak, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v betonski prepust in se prevrnilo na streho. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na cestišče, odklopili akumulator, počistili iztekle tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v bolnišnico v Mursko Soboto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.03 je na cesti Dornberk–Selo v bližini naselja Zalošče, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo pod cestišče. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, z avto dvigalom vozilo dvignili nazaj na vozišče, odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb, zato posredovanje reševalcev NMP ni bilo potrebno.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.17 sta na cesti Metlika–Novo mesto pri naselju Dole, občina Metlika, trčili osebni vozili. V nesreči so bile poškodovane tri osebe, ki so jih reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika oskrbeli na kraju in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so odklopili akumulatorja na vozilih, pomagali reševalcem in posuli razlite motorne tekočine. Za sanacijo cestišča so poskrbeli dežurni delavci cestnega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 6.21 sta v naselju Rakek, občina Cerknica, trčila osebno in kombinirano vozilo. V nesreči se je voznik osebnega vozila poškodoval. Gasilci PGD Cerknica zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter pomoč policiji. Reševalci so poškodovanega voznika prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 15.37 je na Zgornji Hajdini, občina Hajdina, prišlo do naleta treh osebnih vozil. V trčenju se je ena oseba poškodovala in so jo reševalnim vozilom NMP prepeljana v SB Ptuj. Gasilci PGD Ptuj so na vozilih odklopili akumulatorje, usmerjali promet in nudili pomoč reševalni službi.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.14 je na Radni v Boštanju, občina Sevnica, gorel agregat na strehi industrijskega objekta. Gasilci PGD Boštanj in Sevnica so ob predhodnemu izklopu električne energije in plina požar, ki se je po napeljavi razširil tudi na ostrešje in izolacijo, pogasili, s tehničnim posegom odstranili del kovinskega ostrešja, uničeno izolacijo ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Požar je poškodoval del plinovoda, sončna elektrarna pa je bila pravočasno izklopljena in ostala nepoškodovana.

Izpostava Celje

Ob 12.33 je v Ulici 15. junija v Ljubečna, občina Celje, gorela manjša lesena lopa. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ljubečna.

Ob 17.44 je v naselju Lepa Njiva, občina Mozirje, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mozirje so požar pogasili, prezračili prostore, dimnik in prostore pregledali s termovizijsko kamero in prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.59 so na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani v garaži ob stanovanjski hiši gorele omarice. Požar se je razširil na garažo in odpadni les ob njej. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 23.15 je v Merharjevi ulici v Ribnici zagorelo na ventilaciji silosa v industrijskem objektu. Požar, ki se je razširil na leseno ostrešje stavbe velikosti 12 x 20 metrov, je pogasilo 50 gasilcev iz PGD Ribnica, Dolenji Lazi, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.11 je na cesti Sevnica–Krško pri naselju Log, občina Sevnica, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Sevnica in Boštanj.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.52 je na avtocesti pri počivališču Brdo v smeri proti Kosezam, občina Ljubljana, gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so požar, ki je vozilo uničil v celoti, pogasili, odklopili akumulatorja in ohladili posamezna žarišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.49 so ob Cesti na Griču v Velenju gasilci PGD Šalek v gozdu pogasili ne pogašeno kurišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.28 so v naselju Male Poljane, občina Škocjan, gorela drva zložena ob drvarnici. Požar, ki je zajel okoli pol kubičnega metra drv, so pričeli gasiti domači, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Škocjan in Zagrad.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.35 je na Rombonu, občina Bovec, planinec našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na več lokacijah odstranila in shranila na varno 7 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 12.75 kg. Vse najdbe so avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.01 so v Spodnji Rečici v občini Rečica ob Savinji, gasilci PGD Rečica ob Savinji nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.28 so v Vrtni ulici na Polzeli gasilci PGD Polzela s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili reševalcem NMP dostop do neodzivne osebe, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 3.03 je v Šorlijevi ulici v Kranju iz bojlerja iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom ustavili iztekanje vode in s sesalcem posesali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.39 so v Rozmanovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s pomočjo lestve skozi okno vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala onemogla oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP.

Ob 11.07 so v Bratinovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP.

Ob 16.54 so v Topniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov, odprli vrata stanovanja. V stanovanju so našli mrtvo osebo.

Ob 20.43 je v Wolfovi ulici v Ljubljani iz poškodovanega kanalizacijskega sistema hotelskih prostorov v prvem nadstropju stavbe iztekala fekalna voda in zalivala skladiščne prostore v pritličju stavbe. Gasilci GB Ljubljana so zatesnili poškodovano cev in preprečili nadaljnje iztekanje fekalij.

Izpostava Maribor

Ob 22.49 je v Ljubljanski ulici v Mariboru iz stanovanja v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.05 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem, v poslovnih prostorih podjetja zaradi okvare v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/