Skoči do osrednje vsebine

Objavljeni javni razpisi za leto 2023 – področje umetnosti in delovne štipendije

Ministrstvo za kulturo je objavilo javne razpise za izbor kulturnih projektov na področjih uprizoritvenih, glasbenih in vizualnih umetnosti ter za dodelitev delovnih štipendij na področju umetnosti za leto 2023. Na vseh razpisanih področjih je zagotovljeno več sredstev kot v zadnjih letih, kar uresničuje našo zavezo o podpori t. i. živi umetnosti. Rok za prijavo je 14. november 2022.

Pretekli dve leti sta zaradi epidemije covida-19 in delovanja prejšnje vlade proti delu kulturne scene povzročili veliko škode na področju ustvarjalnosti. S povečanjem sredstev delno popravljamo nastalo škodo in dajemo dodaten zagon umetnikom in producentom, da bodo lahko v prihajajočem kriznem času nemoteno delovali.

Z višjimi finančnimi sredstvi dodatno povečujemo nujno potrebno podporo sektorju v postkovidnem in kriznem času. Ministrstvo v letu 2023 tako namenja 400.000 evrov za področje uprizoritvenih umetnosti, 460.000 evrov za področje glasbenih umetnosti, 220.000 evrov za področje vizualnih umetnosti in 390.000 evrov za delovne štipendije. Letošnja novost je razpis za delovne štipendije na področju uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti s poenotenimi pogoji za vsa področja, ki je namenjen samozaposlenim v kulturi.

Poleg tega se na področju glasbene umetnosti uvaja novo podpodročje, in sicer Prva podpora projektu. Vsebinsko se nanaša na projekt producenta, glasbenika, avtorja ali organizatorja koncertov, čigar projekt na področju glasbenih umetnosti še ni bil sofinanciran iz proračuna Republike Slovenije, namenjenega za kulturo, in bo prvič izveden v letu 2023.

Enoletni projektni razpisi prinašajo tudi znižanje pogojev glede lastne udeležbe – prosilci bodo lahko po novem namesto za 70 % zaprosili za 80 % celotne vrednosti projekta, poleg tega se pri večini projektov zvišujejo najvišje možne zaprošene vrednosti. Strokovne komisije bodo pri ocenjevanju referenc za preteklo obdobje upoštevale, da je šlo za obdobje, ki so ga krojile epidemične in postkovidne razmere.

Pomembno obvestilo: Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju intermedijskih umetnosti bo objavljen predvidoma v začetku novembra, in sicer tako kot doslej v obliki e-razpisa. 

Obvestila o javnih razpisih so bila 14. oktobra objavljena v Uradnem listu.