Skoči do osrednje vsebine

Na mednarodni vaji v Ankari tudi predstavnik Slovenije

Od 10. do 12. oktobra je v Ankari, Turčija, potekala mednarodna vaja za pomoč ob nesrečah SIMEX, ki sta jo organizirali turška Agencija za civilno zaščito AFAD in Urad Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (angleško United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs–UN OCHA). Vaja se 13. in 14. oktobra nadaljuje z letnim regionalnim sestankom združenja INSARAG (angleško International Search and Rescue Advisory group) za regijo Afrika, Evropa in Bližnji vzhod.

Mednarodna vaja SIMEX je potekala na temo posredovanja mednarodne skupnosti ob katastrofalnem potresu v Turčiji. V vaji, ki je potekala štabno, v omejenem obsegu pa tudi praktično, je poleg nacionalnih ekip sodelovalo tudi 10 ekip za iskanje in reševanje ob potresih v urbanih okoljih USAR (angleško Urban Search and Rescue) iz 9 držav Evrope in Bližnjega vzhoda. Mednarodni odziv je usklajevala štiričlanska skupina Organizacije združenih narodov za oceno situacije ter usklajevanje odziva (angleško United Nations Disaster Assesment and Coordination), v kateri je sodeloval tudi predstavnik Slovenije. Vaja je ponovno pokazala zahtevnost vodenja in usklajevanja odziva s prisotnostjo številnih reševalnih enot ter humanitarnih organizacij. Prav tako je opozorila na pomembnost enotnih smernic Mednarodne svetovalne skupine za iskanje in reševanje (angleško International Search and Rescue Advisory group – INSARAG) za pripravljenost in posredovanje ob potresih. Mednarodna svetovalna skupina INSARAG deluje pod okriljem UN OCHA in skrbi za razvoj enotnih smernic za posredovanje ob potresih ter povečevanje pripravljenosti držav na učinkovit odziv ob potresih ter drugih nesrečah doma in v tujini.

Vaja se 13. in 14. oktobra nadaljuje z letnim regionalnim sestankom INSARAG skupine za regijo Afrika, Evropa in Bližnji vzhod, na katerih poleg Tručije, ki letos tej skupini predseduje, sodeluje še 37 držav in mednarodnih organizacij. Na sestanku bodo predstavljene letne aktivnosti in načrtovanja mednarodnih vaj in certificiranje USAR enot. Dodatno so na dnevnem redu razprava glede novih predlogov za smernice INSARAG, razprava glede povečanja prožnosti odziva za posredovanje USAR enot ob drugih nesrečah ter predstavitve dobrih praks iz sodelujočih držav.

Uradni plakat te skupine.

Regionalni sestanek INSARAG skupine. | Avtor: Domen Torkar

1 / 2