Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki slovenske manjšine v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Trstu, kjer se je v okviru rednih delovnih srečanj, napovedanih že na junijskem prvem uradnem obisku, sestal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji, z namenom, da predstavijo konkretne cilje in načrte, ki jih v korist tamkajšnje slovenske skupnosti želijo izpolniti v prihodnjih mesecih. Ministra sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.
Minister s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Sedijo za mizo.

Srečanje s predstavništvom slovenske manjšine v Italiji. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Minister Arčon je v izjavi za medije po koncu delovnega srečanja povedal, da je bil nabor vsebin na današnjem sestanku zelo pester in dejal, da je bil namen srečanja prav to, »da navržemo čim več različnih tem, da bomo v nadaljevanju znali opredeliti prioritete.« Poudaril je tudi, da so določili in opredelili področja na katerih lahko urad, kot tudi celotna Vlada RS pomagata slovenski skupnosti s povezovanjem ključnih zamejskih struktur s pristojnimi resorji v Sloveniji, ter se še naprej zavzame za bilateralna srečanja z italijanskimi oblastmi.

Na današnjem sestanku, ki je potekalo na sedežu Generalnega konzulata RS v Trstu, so bili prisotni predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, v imenu Sveta slovenskih organizacij Julijan Čavdek, Rudi Pavšič v imenu senatorke Tatjane Rojc, predsednik Kmečke zveze Franc Fabec, direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Andrej Šik, predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc ter deželni svetnik Marko Pisani. Spregovorili so tudi o izzivih na področju izobraževanja in slovenskega jezika, pa tudi o gospodarstvu, ki je pomembna podstat vsem ostalim vidikom družbenega življenja, ki prispevajo k ohranjanju slovenstva. Dotaknili so se tudi prizadevanj v smeri zagotovitve zajamčenega zastopstva.

V okviru tokratnega obiska je minister namenil pozornost tudi medijem. Obiskal je sedež Primorskega dnevnika, kjer je z vodstvom in sodelavci dnevnika spregovoril o delovanju, sprehodil pa se je tudi skozi nove prostore. Odgovorni urednik Igor Devetak je ob tej priložnosti ministra Arčona povabil na slavnostno odprtje novih prostorov, ki bo predvidoma prihodnje leto.

Minister je obiskal tudi Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino, kjer se je najprej sestal z direktorjem regionalnega sedeža RAI Guidom Corso. Na sestanku, na katerem sta bila prisotna tudi Martina Repinc, odgovorna urednica Slovenskega programskega oddelka in Marko Tavčar, glavni urednik Slovenskih informativnih sporedov, so spregovorili o delovanju in izzivih. Beseda je tekla tudi o financiranju in konvenciji med radiotelevizijsko družbo RAI in italijansko vlado, ki omogoča tudi oddajanje slovenskih programov na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo - Julijsko krajino. V nadaljevanju so ministra popeljali po prostorih in studiih.