Skoči do osrednje vsebine

Kompromis z zaposlenimi v zdravstvu je možen

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta javnost danes seznanila s potekom pogajanj z zaposlenimi v zdravstvu.

Ministrica Ajanović Hovnik je uvodoma povzela včerajšnji dogovor med vlado in zaposlenimi v javnem sektorju, minister za zdravje Bešič Loredan pa je dodal, da se z včerajšnjim podpisom dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja prvič v zgodovini uresničuje vse podpisane sporazume predhodnih vlad.

V sredo so se nadaljevala pogajanja z zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu, danes dopoldne pa so za pogajalsko mizo znova sedli tudi s predstavniki sindikata Fides. Pogajanja je minister Bešič Loredan ocenil kot konstruktivna: »Vsi vidimo isti cilj - kako dati obliž na tisto, kar se je zgodilo novembra lani«, je dejal minister in dodal, da če bi tak dogovor prenesli na vse javne uslužbence, »bi potrebovali vsaj milijardo in pol evrov.« Poudaril je, da je želja vlade, da se pogajanja rešijo v čim krajšem času in »da v zimo stopimo skupaj«. Povedal je, da o podrobnosti pogajanj ne more govoriti, je pa dejal, da so posebej naslovili problematiko mladih zdravnikov in da je kompromis z zaposlenimi v zdravstvu možen.

"Stavke si nihče ne želi, niti si je ne smemo privoščiti. Vsaka stavka, ki se zgodi, gre na račun ljudi," je dejal minister Bešič Loredan in dodal, da “Ni prav, da zadeve zaostrujemo in podpihujemo, posebej ne v luči izhodne covidne strategije ter v luči čakalnih dob”. Ajanović Hovnikova pa je dodala, da se je treba zavedati, da "ko rešujemo zdravstveni sistem, ne smemo pozabiti na preostali del javnega sektorja," in poudarila, da se ne smejo porušiti razmerja. 

Pogajanja s Fidesom se bodo nadaljevala v ponedeljek.