Skoči do osrednje vsebine

Dnevi odprtih vrat za srednje šole

Po dveh letih so Dnevi odprtih vrat letos ponovno potekali v živo, v naših laboratorijih v Ljubljani in Celju. Obiskalo nas je več kot 140 dijakov in profesorjev iz različnih srednjih šol. Preko 450 dijakov pa se je na meroslovno raziskovanje, zaradi prostorske omejitve laboratorijev, podalo virtualno, v sredo, 12. oktobra 2022.
Predavalnica z dijaki, ki sedijo za mizo, predavateljica stoji in predava ter poleg je še merilnik za merjenje hitrosti v cestnem prometu.

Utrinki iz Dnevov odprtih vrat za srednje šole

Leta 2009 je Urad Republike Slovenije za meroslovje prvič odprl svoja vrata za vso zainteresirano javnost in pobližje predstavil področja svojega delovanja. Širša slovenska javnost je tako prvič v pravi luči spoznala Urad in se z velikim zanimanjem sprehodila skozi številne njegove laboratorije, preizkusila merjenje na različnih merilnih instrumentih in se skupaj s sodelavci urada podala na pot meroslovnega raziskovanja, vse od njegovih prvih arheoloških najdb pa do danes.

Glede na izredno veliko zanimanje tako s strani šol, kot tudi strokovnjakov in gospodarstvenikov smo dneve odprtih vrat še obogatili s slikovitimi predavanji ter delavnicami, kjer vsako leto poskrbimo za nekaj novega, kar pritegne k številčnemu obisku tudi dijake in  študente. 

Po dveh letih virtualne izvedbe Dnevov odprtih vrat so letos ponovno potekali v živo, v naših laboratorijih v Ljubljani in Celju. Na obeh lokacijah nas je obiskalo več kot 140 dijakov in profesorjev iz različnih srednjih šol, ki so si ogledali laboratorije za merjenje hitrosti, plemenite kovine in merjenje prostornine.

Ker pa zaradi številčnega zanimanja, vseh nismo mogli sprejeti v svoje prostore, smo za veliko število dijakov še vedno ohranili tudi virtualne Dneve odprtih vrat, ki so tokrat potekali v sredo 12. oktobra 2022, ko se nam je preko spleta pridružilo več kot 450 dijakov iz cele Slovenije.

Živimo v zelo turbulentnem času, ko nam pot in cono ugodja pogosto prekrižajo situacije, na katere nimamo vpliva in ki lahko ustvarjajo nelagodje ali ogrožajo zdravje ter življenja vseh nas. Zato se sedaj še toliko bolj začenjamo zavedati, kako pomembna so merjenja, kaj vse vpliva na točne meritve, kaj je merilni pogrešek, kako ga pravilno razumeti in kako rezultati meritev vplivajo na naše življenje.