Skoči do osrednje vsebine

Urad podprl obisk dijakinje slovenskih korenin Žive Perko v Sloveniji

V začetku septembra je v Slovenijo prispela Živa Perko, dijakinja slovenskih korenin iz Belgije, ki bo tri mesece obiskovala Gimnazijo Bežigrad, kot članica skupnosti ASEF pa se bo udeleževala raznih aktivnosti znotraj le-te.

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (v nadaljevanju ASEF) aktivno deluje na področju zmanjševanja razdalje med Slovenci po svetu. Med drugim ASEF omogoča posameznikom slovenskih korenin po svetu, da obiščejo Slovenijo v sklopu 10-tedenskega raziskovalnega obiska na njihovem profesionalnem področju (kot npr. računalništvo, pravo in  družbene vede) ter se udeležujejo raznovrstnih aktivnosti, kot so poljudnoznanstvena predavanja, delavnice za razvoj mehkih veščin in druge oblike neformalnega izobraževanja v sklopu ASEF-a. Do sedaj je ASEF, s finančno podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu podprl že 52 mladih iz Argentine, ZDA, Kanade, Avstralije in drugih krajev po svetu, da so obiskali Slovenijo in opravili raziskovalni obisk na slovenskih univerzah, inštitutih in vodilnih podjetjih, kar je mladim omogočilo, da so se profesionalno razvili in poglobili vez z domovino.

Pri svojem delovanju ASEF že več let sodeluje z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki podpira aktivnosti fundacije in s tem omogoča razna sodelovanja med Slovenci doma in v tujini.

Med drugim je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu podprl tudi prihod dijakinje Žive Perko, ki se je rodila v Sloveniji, vendar sedaj že 16 let stanuje v Belgiji. Živa bo med septembrom in decembrom obiskovala Gimnazijo Bežigrad, kar ji bo omogočilo, da se bo spoznala s slovenskim šolskim sistemom, tukaj pridobivala nova znanja, hkrati pa ohranjala in izpopolnjevala svoje znanje slovenskega jezika.

Živa je ob svojem prihodu v Ljubljano povedala sledeče:

“Eno prvih srečanj, ki sem jih imela ob prihodu v Ljubljano, je bilo s skupnostjo ASEF, ki me je sprejela z velikim navdušenjem. Dali so mi informacije o nekaterih zanimivih in poučnih dejavnostih, ki bodo potekale v naslednjih nekaj mesecih. Prav tako so mi bili ob prihodu v veliko pomoč učenci ter učitelji Gimnazije Bežigrad. Že sedaj opažam veliko kulturnih razlik med Slovenijo in Belgijo, v naslednjih mesecih pa se že veselim nadaljnjega odkrivanja slovenske kulture ter poglabljanja znanja slovenščine ter znanj, katere bom pridobila na Gimnaziji Bežigrad ter ASEF srečanjih.”

Izjava direktorice ASEF dr. Marinke Žitnik:

“Veseli smo, da se je dijakinja Živa Perko pridružila naši skupnosti ASEF ter da nam bo s svojo motiviranostjo in zagnanostjo pomagala soustvarjati našo zgodbo. Živi želimo uspešno sodelovanje z Gimnazijo Bežigrad ter prijetno bivanje v Ljubljani, prav tako pa da ji bo sodelovanje v naših aktivnostih omogočilo razvoj novih znanj, izkušenj in prijateljstev.”

Izjava Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu:

“Republika Slovenija svojim rojakom in njihovim potomcem po svetu na različne načine pomaga, da lažje ohranjajo vez s svojo domovino. Eden takih načinov je finančna podpora Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu organizacijam, kot je ASEF, drugi pa dopolnilni pouk slovenščine, ki ga omogoča Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ko se je poleti na nas obrnila Živina mama in nam predstavila njihovo zgodbo ter Živino željo, da bi Slovenijo spoznala tudi s pomočjo izmenjave, smo jo brez pomisleka povezali z organizacijo ASEF. Zaradi mladih, kot je Živa, že vrsto let podpiramo projekt gostovanja mladih, ki so slovenskih korenin, v Sloveniji. Veseli smo, da lahko skupaj pletemo tako lepe zgodbe. ”

ASEF je pred kratkim objavil razpis za štipendije Obisk Slovenije ter Raziskovanje v tujini za leto 2023.