Skoči do osrednje vsebine

Obisk načelnika Generalštaba vojske Srbije v Slovenski vojski

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je v sredo, 12. oktobra 2022, gostil načelnika Generalštaba vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Tema srečanja je bilo področje aktualnih varnostnih izzivov v regiji, namen obiska pa krepiti dvostransko sodelovanje predvsem na področju usposabljanj iz vojaškega gorništva. Delegacija je obiskala tudi 132. gorski polk Slovenske vojske, kjer se je seznanila z delom enote ter individualnim in kolektivnim vojaškim usposabljanjem v gorskem svetu.

Gre za povratni obisk, saj vojski vzdržujeta redni dialog in sodelovanje na najvišji vojaški ravni. Izmenjava stališč, dobrih praks, naučenih izkušenj in pogledov glede aktualnih izzivov v regiji in izzivov, s katerimi se srečujeta vojski, je pomemben element krepitve zaupanja.

Načelnika Generalštaba Vojske Srbije je na vljudnostni obisk sprejel državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije dr. Damir Črnčec. Govorila sta o sodelovanju na obrambnem in vojaškem področju, razvoju in povezanih vlaganjih v vojaške zmogljivosti ter kadrovskih izzivih pri popolnjevanju oboroženih sil.  Sogovornika sta poudarila pomen solidarnosti in medsebojne pomoči v primerih naravnih nesreč, kot na primer ob nedavnih požarih v Sloveniji in pred tem ob poplavah v Srbiji. Dotaknila sta se tudi aktualnih razmer, povezanih z rusko agresijo v Ukrajini, ter s tem povezanih vojaško-tehnoloških trendov.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in načelni Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in načelni Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović. | Avtor: Slovenska vojska