Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko sprejela ponujeni odstop dr. Dimitrija Rupla

Ministrica dr. Asta Vrečko je sprejela danes ponujeni odstop direktorja Javne agencije za knjigo dr. Dimitrija Rupla. Ob tem je poudarila, da so se že pred prihodom nove ekipe, junija letos, vrstila opozorila strokovne javnosti, da priprave na frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija prihodnje leto častna gostja, ne potekajo dobro. Opozorila so šla predvsem v smeri zamud pri pripravi projekta.
Logotip Javne agencije za knjigo Republike Slovenije

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Doslej se je ministrica z dr. Dimitrijem Ruplom sestala dvakrat in ga na ta dejstva tudi opozorila. V tem času so se med drugim pojavila tudi vprašanja glede priprav na knjižni sejem v Bologni, na katerem bo Slovenija častna gostja leta 2024. Da delo na Javni agenciji za knjigo ne poteka tako, kot bi moralo govori tudi dejstvo, da se Slovenija ni uspela pravočasno prijaviti na knjižni sejem na Dunaju in je zato izgubila mesto v rednem sejemskem programu.

Ministrstvo za kulturo je zaradi vsega navedenega od Javne agencije za knjigo že poleti in ponovno prejšnji teden zahtevalo vpogled v dokumentacijo, povezano s pripravami na frankfurtski knjižni sejem.  

Pomenljivo je tudi dejstvo, da se je ministrica dr. Asta Vrečko doslej kar dvakrat srečala tudi z direktorjem frankfurtskega knjižnega sejma Jürgenom Boosom. Nemškega gostitelja so zanimale predvsem podrobnosti o pripravah na slovenski častni nastop v Frankfurtu prihodnje leto.

Ministrica je ob tem poudarila, da ministrstvo s kuratorjem frankfurtskega sejma dr. Miho Kovačem in svetom zavoda zelo dobro sodeluje, težko pa je bilo spregledali pozive strokovne javnosti, da so ob pripravi projekta zamude ter pomanjkanje dialoga in pretoka informacij s strokovno javnostjo. 

Ob tem na Ministrstvu za kulturo verjamemo, da se bodo priprave pod novim vodstvom še pravočasno pospešile, da se bo Slovenija kot častna gostja v Frankfurtu predstavila v najboljši luči in da bo uspešno predstavila zgodovino slovenske kulture, literature in umetnosti ter pokazala sodobno produkcijo; s kakovostnim programom bo upravičila izbor Slovenije kot osrednje gostje frankfurtskega knjižnega sejma.