Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija podala pozitivno priporočilo glede statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je Evropska komisija v okviru t.i. širitvenega paketa priporočila, da se Bosni in Hercegovini podeli kandidatski status, za nadaljnje korake na poti v Evropsko unijo pa bo morala izpolniti dodatne pogoje. Gre za formulo, ki jo je Komisija že uporabila v primeru Ukrajine. Ministrstvo za zunanje zadeve takšno priporočilo pozdravlja, saj predstavlja pomemben korak na poti k podelitvi kandidatskega statusa, o katerem bodo v naslednji fazi odločali predsedniki držav in vlad Evropske unije v okviru zasedanja Evropskega sveta.

"Gre za pomembno in pozitivno sporočilo za prihodnost Bosne in Hercegovine, njenih državljanov in zlasti mladih. Želim si, da bi današnjo odločitev tako pripadniki politične elite kot tudi državljanke in državljani Bosne in Hercegovine videli kot uspeh in hkrati kot zavezo za uresničitev potrebnih reform. Priporočilo Evropske komisije štejem tudi za pomemben uspeh slovenske zunanje politike. Slovenija je bila namreč tista, ki je že v pripravah na junijski sestanek Evropskega sveta dala na mizo konkreten predlog za podelitev kandidatskega statusa. Po Evropskem svetu pa smo se na vseh ravneh angažirali pri pojasnjevanju partnerjem v Evropski uniji, zakaj je Bosni in Hercegovini treba podeliti kandidatski status. Pojasnjevali smo, da gre za strateško odločitev, ki pošilja Bosni in Hercegovini in celotni regiji Zahodnega Balkana jasen signal, da je njena prihodnost znotraj EU. To sporočilo je še posebej pomembno v luči spremenjene varnostno-politične situacije v Evropi zaradi ruske agresije na Ukrajino," je ob objavi odločitve Komisije povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

"Slovenska diplomacija pod novim vodstvom dokazuje, da deluje proaktivno in da glede podpore Zahodnemu Balkanu misli skrajno resno - ne zgolj deklarativno, temveč tudi zelo konkretno. Glede na to, da sem večino svoje politične kariere posvetila ravno regiji Zahodnega Balkana, tudi Bosni in Hercegovini, sem ob današnjem pozitivnem priporočilu Evropske komisije še posebej zadovoljna," je še povedala ministrica.

Slovenija si bo v političnih in diplomatskih stikih s članicami Evropske unije in njenih institucij še naprej prizadevala za to, da države članice EU na podlagi priporočila Evropske komisije podelijo Bosne in Hercegovine status kandidatke za članstvo v EU. Veliko bo odvisno od razvoja dogodkov v tej državi, kjer je treba po oktobrskih volitvah čimprej oblikovati vlade na vseh ravneh in se posvetiti sprejemanju zakonodaje, povezane s pristopanjem k EU.