Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Čelik se je udeležil dveh dogodkov o kulturi gradnje

Državni sekretar Matevž Čelik se je 13. septembra udeležil okrogle mize Prepovedane vernakularnosti, na kateri so razpravljali o gradnji z naravnimi materiali, in 28. septembra mednarodne konference o divji naravi v mestu Palača divjine, ki je naslovila načine videnja, razumevanja in spodbujanja biodiverzitete v mestih 21. stoletja.
Državni sekretar s predstavnicama začasnega produkcijskega prostora Krater

Državni sekretar Matevž Čelik na konferenci Divja palača | Avtor: Krater

1 / 2

Kot je na okrogli mizi Prepovedane vernakularnosti poudaril državni sekretar Čelik, prehod k naravnim materialom pomeni veliko spremembo v kulturi gradnje. Arhitektura mora delovati kot laboratorij trajnostne gradnje in spoznanja v zvezi z naravnimi materiali prenašati v prakso. Avtorji okrogle mize so bili Rok Oblak, Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza, Primož Turnšek in Altan Jurca Avci.

Ob odprtju mednarodne konference Palača divjine je opozoril, da je najbolj trajnostna oblika gradnje prenova. Kot je poudaril, bodo prenove fokus prihodnje kulturne politike in upravljanja z objekti v državni lasti ter investicij Ministrstva v kulturno infrastrukturo. Po njegovih besedah mest ne smemo več graditi tako, kot smo jih še nedavno, ter da narava in kultura nista dve izolirani entiteti. Ob tem je poudaril, da je v času krize nujno sistemsko in inovativno razmišljati. Da pa bi lahko ukrepali, "moramo na novo razumeti naravo in kulturo ter ju drugače vrednotiti. Naučiti se moramo povezati točke, tudi med navidezno nepovezanimi stvarmi. Družba se mora kulturno preobraziti. V arhitekturi ter načrtovanju prostora je nujna prekvalifikacija". Ravno zato so pobude, skupnosti, laboratoriji, kot je Krater, zgled državljanske angažiranosti in bistveni akterji te preobrazbe. Kot je povedal državni sekretar, si bo ministrstvo prizadevalo tovrstne pobude v prihodnje še dodatno podpreti. Avtorici konference sta bili Gaja Mežnarić Osole in Danica Sretenović. 

Oba dogodka je organiziral Ustvarjalni laboratorij Krater, začasni produkcijski prostor, ki je vzniknil iz opuščenega, kraterju podobnega gradbišča v bližini mestnega jedra Ljubljane. Deluje kot prototip mehanizma za regeneriranje zemeljskega površja, ki na ruševinah urbanih ekosistemov oblikuje nove svetove, so zapisali na kraterjevi spletni strani.