Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. oktobra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.44 si je na pobočju Ratitovca, občina Železniki, pohodnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so v sodelovanju z reševalcem GRS Kranj in dežurno ekipo GRZS-HNMP Brnik poškodovanko na kraju oskrbeli. Helikopter SV jo je prepeljal v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 12.15 je v Sebenjah, občina Tržič, oseba padla z drevesa na streho pomožnega objekta in se poškodovala. Gasilci PGD Križe so jo spravili s strehe in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Tržič.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 14.15 so v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.50 je v naselju Gornji Lenart, občina Brežice, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, izvlekli vozilo iz obcestnega jarka, nudili pomoč vlečni službi, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in počistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.26 je na avtocesti med priključkom Krtina in priključkom Domžale, občina Domžale, v naletu trčilo pet osebnih vozil. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev. Na kraju so posredovali reševalci NMP Domžale, Policija in delavci DARS-a. Dve osebi sta bili prepeljani v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.10 sta v naselju Moščanci, občina Puconci, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Motorist je pri tem utrpel telesne poškodbe. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in očistili kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 6.36 je na cesti Trnovska vas – Drbetinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so na vozilu odklopili akumulator, očistili kraj nesreče ter nudili pomoč delavcem vlečne službe pri izvleki in nalaganju vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Trbovlje

Ob 11.25 je na Lokah v Trbovljah gorela lesena baraka. Do prihoda gasilci PGD Trbovlje mesto je požar zajel celotno barako velikosti 25 kvadratnih metrov in se razširil na okoliški gozd. Gasilci so pogasili okoli 400 kvadratnih metrov gozdne površine, baraka je v celoti pogorela. Požarišče so pregledali s termovizijsko kamero, posamezna žarišča prekopali in jih pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.16 je na avtocesti med priključkoma Bič in Trebnje-zahod v smeri Obrežja, občina Trebnje, gorelo tovorno vozilo. Z gašenjem sta pričela voznik in sopotnik, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Trebnje in z lovilnimi posodami prestregli iztekle motorne tekočine. Za sanacijo posledic požara so poskrbeli dežurni delavci DARS-a.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.12 so ob Dečkovi cesti v Celju gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno pogasili travniški požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Ob 17.49 so v naselju Prelska v občini Velenje gasilci PGD Vinska Gora in Bevče pogasili in dodatno zalili kup gorečih gum in vej.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.41 so v gozdu v bližini Logatca gasilci PGD Gorenji Logatec pogasili kup gorečega vejevja.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 21.45 je na Kidričevi cesti v Škofja Loki, prišlo do eksplozije v manjšem objektu. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so na kraju ugotovili, da je bilo na zunanjem delu objekta nastavljeno eksplozivno sredstvo, ki je eksplodiralo in poškodovalo objekt. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.48 je na Prešernovi cesti v Velenju iz neznanega vozila iztekla večja količina nafte in se raztegnila na površino okoli pet kvadratnih metrov. Gasilci PGD Velenje so z vpojnimi sredstvi posuli naftni madež in očistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 9.15 je bil v naselju Gaj pri Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, na gladini potoka opažen oljni madež. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so oljni madež identificirali in ga zajezili z vpojnimi črevesi. Na kraju so bili tudi policisti in predstavnik lokalne ribiške družine. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.16 je v naselju Pameče, občina Slovenj Gradec, občan na reki Mislinji opazil pene. Gasilci PGD Slovenj Gradec so pregledali strugo reke Mislinje na dolžini treh kilometrov. Vzeli so tudi vzorce vode in izmerili PH vrednost. Pogina rib ni bilo zaznati. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.12 je v gozdu pri vasi Baske, občina Nova Gorica, sprehajalec našel NUS. Pripadnika Državne enote pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.22 se je v Ložnici pri Žalcu, občina Žalec, sprožil požarni alarm, opazili pa so tudi gost dim. Gasilci PGD Ložnica, Žalec in Gotovlje so na kraju ugotovili, da gre za počeno cev za paro, zato so zavarovali kraj, zaprli ventil in pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 18.03 so na Planini v Kranju gasilci GARS Kranj, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.11 so v Poštni ulici na Vrhniki gasilci PGD Stara Vrhnika nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.44 so v Kvedrovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti Policije odprli vrata stanovanja. V njem so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/