Skoči do osrednje vsebine

Poslovil se je režiser in scenarist Tugo Štiglic (1946–2022)

V 76. letu se je poslovil režiser in scenarist Tugo Štiglic. Bil je med najbolj prepoznavnimi imeni slovenskega mladinskega filma. Leta 1986 je posnel mladinski film Poletje v školjki, ki je dobil tudi nadaljevanje. Leta 2018 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo.
Tugo Štiglic med režiranjem filma Poletje v školjki

Tugo Štiglic (Poletje v školjki) | Avtor: arhiv Slovenska kinoteka

1 / 2

S filmom se je seznanil že kot otrok. Odigral je eno glavnih vlog v Dolini miru (1956), ki jo je režiral njegov oče France Štiglic. Pri očetu je kasneje delal kot asistent režije.

Kot asistent režije je sodeloval tudi pri celovečernih filmih drugih režiserjev, kot so Sedmina Matjaža Klopčiča, Idealist Igorja Pretnarja in Ljubezen Rajka Ranfla, ter pri vseh slovenskih mladinskih klasikah iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja: Sreča na vrvici, Učna leta izumitelja Polža in Ko zorijo jagode.

V Slovenskem filmskem centru so ob smrti Tuga Štiglica med drugim zapisali, da je s celovečernim prvencem Poletje v školjki v slovenski mladinski film poleg humorja, akcije in romantike vnesel tudi popularno glasbo in ples. "Lokacijo dogajanja je prvič v mladinskem kinofilmu prestavil na morje in tako nekoč pomembno filmsko mesto Piran, skupaj s Portorožem in solinami, vpisal na filmski trak za naslednje generacije, ki tudi danes na ta film niso pozabile in si ga vsako leto želijo ponovni ogledati na poletnih prizoriščih."