Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza v okviru evropskega projekta Varni in enaki ob nesrečah

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je potekala okrogla miza, v okviru evropskega projekta Varni in enaki ob nesrečah (angleško Safe and Equal in Emergencies - SEE ME).

Na okrogli mizi je sodelovalo 39 udeležencev, predstavnikov Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, gasilskih enot, kinologov, Rdečega križa Slovenije, občin, Inštituta Digitas, Slovenskega združenja za požarno varstvo in Uprave RS za zaščito in reševanje. Udeleženci okrogle mize so se seznanili z namenom, cilji in projektnimi aktivnosti. Predstavljene so jim bile že izvedene aktivnosti v okviru projekta in sicer analiza pomanjkljivosti in potreb pri obravnavanju invalidov ob nesrečah, izkušnje reševalcev, seznanjenost invalidov z napotki za ravnanje ob nesrečah ter pregled zakonodaje s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami glede vključenosti invalidov. Predstavnika invalidnih organizacij pa sta predstavila obveznosti, ki jih ima država do invalidov, potrebo po vključevanju invalidskih organizacij pri načrtovanju in organizaciji odziva na nesreče. Poudarila sta ključni pomen upoštevanja različnih potreb invalidov pri preprečevanju in ukrepanju ob nesrečah.

Osrednji dogodek je bila razprava na temo ˝Izkušnje pri reševanju invalidov ob naravnih in drugih nesrečah˝. V razpravi so udeleženci izmenjali izkušnje, predstavili normativno ureditev in izpostavili da je pri vseh udeležencih okrogle mize do sedaj bilo to področje premalo upoštevano. Aktivnosti je potrebno usmeriti v ozaveščanje in seznanjanje invalidov s preprečevanjem nesreč in pravilnim ravnanjem ob nesrečah, kot tudi z usposabljanjem reševalcev in seznanjanje o potrebah invalidov. Sprejeti zaključki okrogle mize bodo predstavljeni na mednarodni konferenci v Črni Gori. Rezultat te aktivnosti v projektu bodo pripravljene in objavljene smernice o zagotavljanju pomoči invalidov ob naravnih in drugih nesrečah.