Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Jure Trbič podpisal Sporazum o sodelovanju ob Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah

V svetu vsako leto pod okriljem največje svetovne organizacije proti finančnim prevaram - Svetovnega Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar (angleško Association of Certified Fraud Examiners – ACFE) v novembru poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah. Dosedanji organizator aktivnosti ob tednu prevar v Slovenji je bila družba Deloitte Slovenija, letos pa je organizacijo prevzema Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. Ministrstvo za javno upravo se kot partner podpisa sporazuma dogodku pridružuje že tretje leto.
Podpisniki sporazuma podpisujejo listine.

Podpis Sporazuma o sodelovanju pri organizaciji Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Namen Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah je opozoriti na finančne prevare, ki posameznike, davkoplačevalce, podjetja in skupnosti letno stanejo na milijarde evrov. Posebna pozornost je posvečena obravnavi finančnega kriminala, pranju denarja in razvoju finančne forenzike. Področje prevar je še vedno premalo poudarjeno in pomembnost preprečevanja le-teh se premalo izpostavlja. Cilj tedna je informiranje javnosti in sodelovanje ključnih deležnikov na področju prevar, kot tudi soočanje s problemom in preventivno ravnanje na tem področju. Ena od pomembejših aktivnosti  je podpis sporazuma institucij javnega in zasebnega sektorja o partnerstvu, ki vsebuje preambulo in namen ter način sodelovanja.

Državni sekretar je v svojem nagovoru pred podpisom sporazuma poudaril zavedanje, da se z razpršenimi in individualnimi napori ne bomo približevali cilju z isto hitrostjo in tako učinkovito, kot če se aktivnosti lotimo organizirano. »Prepričan sem, da bodo ravno združeno delovanje vseh, ki smo tako ali drugače pristojni ali udeleženi v aktivnosti odpravljanja okoliščin, ki omogočajo, da nezaželene prakse vzniknejo in se razvijejo ter naši skupni napori ozaveščanja javnosti rezultirali v višanju pozornosti tako javnosti kot nadzornih organov nad ravnanji kot so prevare in vseh drugih nezaželenih praks, ki prevare generirajo in spremljajo,« je poudaril Trbič. Pozdravil je podpis sporazuma in načrtovane aktivnosti posameznih partnerjev na področju boja proti prevaram.

Ministrstvo za javno upravo je sporazum podpisalo tretjič, lani smo soorganizirali dogodek skupaj z Računskim sodiščem in Komisijo za preprečevanje korupcije z naslovom: »Nad morebitne prevare z nadzorom stroke in javnosti«.