Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. oktobra 2022

Poplave

Izpostava Novo mesto 

Ob 18.16 so bili v Zalogu, občina Straža, zaradi ponikalne reke Temenice, poplavljeni kletni prostori poslovno stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolenja Straža so iz prostorov izčrpali približno kubični meter vode. 

 

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Brežice 

Ob 16.40 se je pri kraju Oštrc, občina Kostanjevica na Krki, pri opravljanju gozdnih del poškodoval občan. Gasilci PGE Krško so pomagali reševalcem NMP Krško pri oskrbi in prenosu poškodovanca do helikopterja SV, s katerim so ga v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljali v UKC Ljubljana. 

 

Reševanja obolelih oseb 

Izpostava Maribor 

Ob 14.59 je na železniški postaji v Poljčanah oseba padla po tirih in se huje poškodovala. Gasilci PGD Poljčane so pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi poškodovanca in dežurni ekipi HNMP Maribor pri prenosu do helikopterja SV, s katerim so ga prepeljali v UKC Maribor. 

Ob 18.24 so v ulici Strma pot v Šentilju v Slovenskih goricah gasilci PGD Šentilj v Slovenskih goricah pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe. 

Izpostava Postojna 

Ob 10.48 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz Ilirske Bistrice v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali ekipi NMP pri prenosu obolele osebe v helikopter. 

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Koper 

Ob 16.30 je v Strunjanu v občini Piran voznik z osebnim vozilom zapeljal v obcestni kanal. Gasilci JZ GB Koper so vozilo z avtodvigalom dvignili iz jarka in odklopili akumulator. Poškodovano osebo je oskrbela enota NMP Piran, reševalci Reševalne službe slovenske Istre pa so jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 4.54 je na lokalni cesti Mengeš - Vodice, občina Mengeš, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator ter preiskali bližnjo okolico, ker voznika ob prihodu gasilcev ni bilo na kraju. Voznik je kraj nesreče zapustil. 

Ob 8.49 je na viaduktu Petelinjek v smeri Ljubljane, občina Lukovica, vozeči vlačilec oplazil vlačilec, ki je stal na odstavnem pasu in osebno vozilo, ki je peljalo v isti smeri. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so po pregledu razmer zapustili kraj nesreče. Zavarovanje kraja nesreče so izvajali delavci DARS-a. Nastala je gmotna škoda, poškodovanih oseb ni bilo. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 7.51 sta na cesti Murska Sobota–Noršinci, občina Murska Sobota, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so pomagali reševalcem NMP Murska Sobota, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in izvajali varovanje kraja dogodka. Tri poškodovane osebe so odpeljali v SB Murska Sobota. 

Ob 15.01 sta v Kidričevem naselju v Radencih trčili osebni vozili. Gasilci PGD Gornja Radgona so nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Gornja Radgona in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanko so reševalci odpeljali v SB Murska Sobota. 

Izpostava Ptuj 

Ob 15.54 sta na cesti Ptuj-Ormož v naselju Cvetkovci v občini Ormož, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator in očistili cestišče. 

Ob 19.07 je na cesti Vuzmetinci – Hermanci, občina Ormož, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho v obcestni jarek. Gasilci PGD Ormož so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka. Osebno vozilo so iz jarka izvlekli delavci vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. 

 

Požari v objektih 

Izpostava Kranj 

Ob 13.43 so v naselju Krnica, občina Gorje, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorje in Podhom so počakali do izgoretja saj, očistili dimnik in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.11 je na Gosposvetski cesti v Ljubljani v gostinskem lokalu prišlo do kratkega stika v razdelilni elektro omarici. Zaposleni so prihodom gasilcev GB Ljubljana izvedli evakuacijo objekta. Ob prihodu gasilcev je bil objekt zadimljen, v elektro omarici se je iskrilo, plastični pokrov pa je gorel. Gasilci so pogasili gorečo omarico, s termo kamero pregledali okolico, prezračili prostore in izmerili koncentracijo plinov. Dežurni elektro podjetja je odklopil napajanje. 

Izpostava Postojna 

Ob 16.18 je v Vrtni ulici v naselju Rakek, občina Cerknica, prišlo do ponovnega vžiga izolacije v montažnem stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Rakek so s privoljenjem lastnika odstranili del krušne peči v objektu, odprli steno in dokončno pogasili tlečo izolacijo. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih 

Izpostava Maribor 

Ob 23.50 sta na Osojnikovi ulici v Mariboru zagorela zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor. Oba zabojnika sta uničena.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi 

Izpostava Celje 

Ob 22.32 so na Šmihelski cesti v Mozirju gasilci PGD Nazarje posuli vozišče in nevtralizirali razlito motorno olje v dolžini okoli 250 metrov. 

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Celje 

Ob 11.08 je v bližini Velenja občan našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili dve granati in minometno mino ter jih odpeljali na uničenje. 

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Koper 

Ob 18.17 je v dvigalu večstanovanjske stavbe v Luciji v občini Piran, ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom dvigalo spustili na najnižjo točko, odprli vrata in rešili osebo. 

Izpostava Kranj 

Ob 7.20 je v Zoisovi ulici v Kranju v poslovnem objektu počila vodovodna cev, pri čemer je voda poplavila več prostorov. Gasilci GARS Kranj so s tehničnem posegom preprečili iztekanje vode in izčrpali vodo iz prostorov. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 8.48 so na Glinškovi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do nepokretne osebe, ki je padla in se ni mogla pobrati. Reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. 

Izpostava Ptuj 

Ob 20.46 so v Aškerčevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila neodzivna oseba. 

Izpostava Trbovlje 

Ob 20.13 so na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/