Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Igor Papič na Forumu znanosti in tehnološke družbe v Kjotu

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič se je v času svojega obiska na Japonskem udeležil Foruma znanosti in tehnološke družbe 2022 v Kjotu (angleško Science and Technology in Society Forum – STS Forum), ki je potekal od 1. - 4. oktobra 2022.

Pred zasedanjem Foruma se je na delovni večerji srečal s profesorji na univerzah v Tokiu in predsedujočo Slovensko-japonski prijateljski skupini Jelisavo Sethno Dobovšek. Obiskal je Univerzo v Tsukubi, kjer se je srečal s podpredsednico Caroline Benton, in Raziskovalni inštitut KEK, kjer si je pod vodstvom slovenskega znanstvenika dr. Marka Bračka iz Univerze v Mariboru in Inštituta Jožefa Stefana ogledal raziskovalni projekt odkrivanja izginotja antimaterije iz vesolja, Super KEK2/Belle 2, pri katerem imajo pomembno vlogo slovenski znanstveniki.

Na zasedanju Znanstvenega foruma EU-Japonska 2022 v Kjotu, ki je potekal dan pred Forumom STS, je minister dr. Papič poudaril pomen mednarodnega sodelovanja in predstavil projekt NEDO o pametnih energetskih omrežjih v Sloveniji, ter izrazil željo o sodelovanju univerz in pomen vključitve novih tehnologij v okvir projekta v prihodnje. V tej luči je poudaril pomembnost japonske pobude Družba 5.0, ki prinaša razvoj pametne prihodnosti za ljudi, in jih postavlja v ospredje. Minister je pozdravil odlično sodelovanje z japonskimi institucijami na različnih področjih in projektih, tudi na univerzitetnem nivoju in z raziskovalnimi agencijami.

Na okrogli mizi ministrov, pristojnih za znanost, Foruma STS, je minister dr. Papič spregovoril o pomenu ravnovesja med bazično in aplikativno znanostjo.

Ob robu Foruma se je srečal s predsedujočim Foruma STS Hiroshijem Komiyamo, evropsko komisarko Mariyo Gabriel, japonsko ministrico za izobraževanje, kulturo, šport in tehnologijo Keiko Nagaoka, predsednico Evropskega raziskovalnega sveta Mario Leptin in predsednikom NEDO Hiroakijem Ishizuko.

Minister dr. Igor Papič je v pogovoru z evropsko komisarko Mariyo Gabriel pozdravil ukrepe za krepitev in povezovanje inovacijskih ekosistemov. Poudaril je, da Agenda EU za inovacije pri prenosu tehnologij  ne izkorišča vseh možnosti za vključevanje univerz in raziskovalnih organizacij. S komisarko sta zato spregovorila o možnostih njihovega polnopravnega partnerstva.

Na srečanju z japonsko ministrico za izobraževanje, kulturo, šport in tehnologijo go. Keiko Nagaoka sta se ministra osredotočila na nadaljevanje skupnega sodelovanja med državama na področju nanotehnologije in robotike. Japonska ministrica Nagaoka je pozitivno sprejela tudi predlog ministra dr. Papiča o možnosti priprave sporazuma med raziskovalnimi agencijami obeh držav z namenom krepitve povezovanja na omenjenih področjih. Ministra sta potrdila organizacijo tretjih skupnih znanstveno-tehnoloških konzultacij, ki jo bo po letu 2013 spet gostila Slovenija.

Delovni obisk na Japonskem je minister dr. Papič sklenil s srečanjem s predsednikom NEDA Hiroakijem Ishizuko. Predsednik je pohvalil skupni projekt vzpostavljanja pametnega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji in obljubil prihod na zaključni dogodek v Ljubljano letos jeseni.