Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. oktobra 2022

Potres

Ob 20.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Jelšan, 65 km južno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ilirske Bistrice in okolice.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 19.51 se je na gori Kotliči v občini Solčava zaplezal pohodnik. Pripadniki gorske reševalne službe Celje so nepoškodovanega pohodnika varno pospremili v dolino.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 9.51 je v naselju Godeninci, občina Središče ob Dravi, bik napadel krajana in ga poškodoval. Helikopter SV in dežurna ekipa HNMP Maribor so poškodovanca prepeljali v UKC Maribor. Gasilci PGD Središče ob Dravi so na nogometnem igrišču v Središču ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri prenosu poškodovanca do helikopterja.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.33 je v bližini naselja Palovče, občina Kamnik, občan med nabiranjem gob padel po strmi brežini in se poškodoval. Gasilci PGD Kamnik in gorski reševalci GRS Kamnik so občana našli, mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kamnik in ga na nosilih prenesli do ceste, kjer so ga reševalci dokončno oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.28 je v naselju Dolnje Brezovo, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo iz potoka ter zaradi izteka motornih tekočin v potok postavili vodne bariere. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.36 je na regionalni cesti Brežice–Čatež ob Savi, občina Brežice, padel motorist. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Pomoč so nudili tudi policiji pri usmerjanju prometa in nakladanju motorja na prikolico. Reševalci NMP Brežice so motorista na kraju oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.54 sta na križišču Ljubljanske ceste in Gregorčičeve ulice v Celju, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi poškodovane osebe, katero so reševalci prepeljali v SB Celje. Obe vozili sta uničeni, poškodovan pa je tudi semafor.

Izpostava Koper

Ob 14.48 sta na Montinjanu, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, izklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč in ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Brod v smeri Ljubljane, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 6.56 je na vzhodni ljubljanski obvoznici, na razcepu Zadobrova, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 4.09 je v naselje Senčak pri Juršincih, občina Juršinci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v bližnji gozd in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in razsvetljevali kraj dogodka, da so lahko policisti opravili pregled kraja nesreče. Voznik je pred prihodom gasilcev in policije zapustil kraj nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.12 je v Ložnici pri Žalcu, občina Žalec, zagorela lopa v bližini stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ložnica, Gotovlje in Žalec so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 11.04 je v pritličju stavbe na Kovorski cesti v Tržiču zagorela hrana na štedilniku, ki jo je lastnik pogasil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Tržič, Bistrica pri Tržiču in Kovor so prostore prezračili, eno osebo, ki se je nadihala dima pa so prevzeli reševalci NMP.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.55 so na Vodnikovi cesti v Lescah stanovalci zaznali vonj po plinu. Ob prihodu na kraj dogodka so gasilci PGD Lesce iz dela objekta, kjer je bil prisoten vonj po plinu, izvedli umik stanovalcev. Po prihodu GARS Jesenice so z detektorjem preverili prisotnost plina v objektu, vendar le tega niso zaznali. Pri stanovalcu, kjer je bil vonj najbolj izrazit so podrobneje pregledali omarico s plinsko napeljavo in števcem za zemeljski plin ter manjšo kurilno napravo z jeklenkami butan propan, vendar puščanja niso ugotovili. Po določenem času vonj ni bil več prisoten.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.16 so od zapornic pri Ambroževem trgu v Ljubljani dolvodno na gladini reke Ljubljanice opazili večjo količino pen. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da onesnaženje po 100 metrih razvodeni. Pregledali so porečje gorvodno, od zapornic proti centru, vendar penjenja niso opazili. Opravili so meritve prisotnosti ogljikovodikov, ki so bile negativne ter meritve ph vrednosti, ki so bile v mejah normale. Do pogina rib ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 so v gozdu v bližini naselja Kolovec, občina Domžale, naleteli na naboja kalibra 12,7 mm in kalibra 20 mm, jugoslovanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarni najdbi uničila na najbližji varni lokaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.19 je v gozdu pod vrhom hriba Renški Vrh v bližini naselja Kostanjevica na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja varno shranila štiri topovske granate kalibra 149 mm in tri kalibra 75 mm, skupne mase 55,28 kg, avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.59 so v Rumanji vasi, občina Straža, na brežini reke Krke našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varnem mestu uničili topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Na kraju so bili tudi policisti, ki so zavarovali kraj najdbe.

Izpostava Postojna

Ob 18.00 je v bližini naselja Obrov, občina Hrpelje-Kozina, občan naletel na vadbeno protitankovsko mino iz obdobja JLA. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta mino odstranila na varno.

Ob 18.52 je v bližini naselja Bač, občina Ilirska Bistrica, občan našel vadbeno protitankovsko mino iz obdobja JLA. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta najdbo odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.40 so v Spodnji Rečici, občina Laško, gasilci PGD Laško nudili pomoč reševalcem NMP Hrastnik pri prenosu obolele osebe.

Ob 18.43 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 8.00 so v Zadragi v občini Naklo gasilci PGD Duplje v nov vodohram prečrpali okoli 150 kubičnih metrov vode.

Ob 10.50 so v kurilnici večstanovanjskega objekta na Šercerjevi ulici v Radovljici gasilci PGD Radovljica posredovali zaradi okvare na peči centralne kurjave. Peč so ugasnili, prezračili prostore in poklicali serviserja.

Ob 20.20 so v objektu na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah tri osebe ostale ujete v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom osebe rešili iz kabine, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.41 so na Maistrovi ulici v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v kopalnici zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 21.26 so v naselju Spodnje Prebukovje, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Šmartno pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebo iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.26 so v naselju Gonjače, občina Brda, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč pri spustu preminule osebe iz razglednega stolpa.

Izpostava Ptuj

Ob 9.45 so v gozdu pri naselju Senčak pri Juršincih, občina Juršinci, gasilci PGD Grabšinski Breg razžagali in odstranili nekaj dreves ter s tem omogočili vlečni službi izvlek osebnega vozila iz gozda na vozišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.38 je na Trgu Franca Fakina v Trbovljah v stanovanju večstanovanjskega objekta puščala voda. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so našli vir puščanja, zaprli glavni ventil in obvestili upravljalca objekta, ki bo odpravil napako.

 

 

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/