Skoči do osrednje vsebine

Razstava Konstruktivne Alpe na Domačiji Pr’ Lenart

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na Domačiji Pr’ Lenart na Belem pri Katarini nad Ljubljano je potekala razstava prenov stanovanjskih objektov, ki so bile uvrščene v ožji izbor mednarodnega arhitekturnega natečaja Konstruktivne Alpe, ki poteka v okviru Alpske konvencije.
Udeleženci okrogle mize na domačiji Pr'Lenart
1 / 2

Na domačiji Pr' Lenart, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena, je bila 24. septembra odprta razstava izbranih prenov stanovanjskih objektov mednarodne arhitekturne nagrade Konstruktivne Alpe, ki v okviru Alpske konvencije poteka že od leta 2010.  Razstava je potekala do 8. oktobra letos. Stavbna dediščina alpskega prostora je s svojo visoko arhitekturno vrednostjo in pomenom za lokalno prostorsko identiteto in kulturno krajino dobro izhodišče za razmislek o možnostih in kakovosti bivanja v Alpah danes.

Ob odprtju razstave je potekala tudi okrogla miza Živeti v Alpah, ki sta jo organizirali stičišče Kajža in domačija Pr' Lenart. Pogovor je vodila Ajda Bračič iz stičišča za prenovo in trajnostno bivanje Kajža. Udeleženci okrogle mize so govorili o tem, kakšna je usoda kulturne dediščine podeželja, kako okrepiti prenovo za bivanje na podeželju, kakšna je vloga različnih institucij, države in lokalne skupnosti, kakšen je odnos lastnikov do prenove in kaj se lahko naučimo iz projektov kot je Konstruktivne Alpe. V pogovoru so sodelovali lastnica domačije Pr' Lenart Mojca Sfiligoj, članica žirije mednarodne arhitekturne nagrade Maruša Zorec, Saša Roškar z izpostave Zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine v Kranju, Rok Žnidaršič iz arhitekturnega biroja Medprostor in Blanka Bartol, vodja slovenske delegacije v Stalnem odboru Alpske konference z Ministrstva za okolje in prostor. Ozaveščanje in izobraževanje ter podpora institucij na različnih ravneh so bile izpostavljene kot ključna gibala za krepitev pozitivnega odnosa do prenove stavbne dediščine podeželja ter spremembo vrednot v korist trajnostne gradnje z uporabo lokalnih materialov.